Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

College wil flink investeren in cultuur

Zwolle – Tot en met 2024, ieder jaar ruim een miljoen euro naar cultuur, als het aan het college ligt, gaat dat gebeuren. Zo moet er in 2022 1.2 miljoen naar cultuur. Het college maakte vandaag de begroting van 2022 bekend.

Zwolle heeft volgens het college belang bij een sterk cultureel klimaat. Daarom stellen Burgemeester en Wethouders voor om meer geld uit te trekken voor nieuwe iconische evenementen, cultuurgezelschappen, talentontwikkeling en werk- en speelplekken voor kunstenaars.

Iconische evenementen

Er wordt extra geld uitgetrokken in de plannen voor het bevrijdingsfestival, maar ook voor nieuwe iconische evenementen – zoals het college dit noemt. Zo hopen ze dat er tijdens het Hanzejaar bijzonder activiteiten kunnen plaatsvinden in de binnenstad, maar ook in de Zwolse wijken.

Culturele hoofdstad van Europa?

De burgemeester sprak over een stip op de horizon, toch is er de ambitie om Zwolle flink op de Europese kaart te zetten; culturele hoofdstad van Europa, net als Leeuwarden een paar jaar geleden.

Ontwikkeling nieuwe culturele plekken

Ook wordt er gekeken naar de ontwikkeling van nieuwe culturele plekken in Zwolle. Zo wordt er gekeken naar de Spoorzone, het Celekwartier en de voormalige IJsselcentrale in Harculo. De Wheeme aan de Lombardstraat heeft volgens het college de potentie om als expositieruimte ingezet te worden.

De waarde van kunst is, volgens wethouder Monique Schuttenbeld in het Cultureel Perspectief 2040, meer dan alleen de economische waarde: ”Kunst geeft speelruimte om de manier waarop we willen samenleven uit te vinden. Het gaat ons helpen om de identiteit van Zwolle te vormen in een stad die zich kenmerkt als actief, uniek, creatief. En natuurlijk ook om de sociale en sympathieke stad te blijven en waar we al zo lang om bekend staan”, aldus de wethouder.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: Vincent Corjanus

Journalist, schrijver, singer-songwriter. www.vincentcorjanus.nl

Lees ook

Bekijk ook
Close
Back to top button