EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

College: ‘Meer koopzondagen in Zwolle’

Zwolle – In Zwolle kunnen supermarktondernemers die dat willen binnenkort op zondag de deur openen voor klanten, tussen 13 en 17 uur. Uit een breed onderzoek en in gesprekken met de ondernemers blijkt dat in de Overijsselse hoofdstad steeds meer behoefte is aan openstelling op de zondag. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad nu verruiming van de mogelijkheid op zondag boodschappen te doen voor. Ook drie extra winkelzondagen maken onderdeel uit van het voorstel.

Met het voorstel alle supermarkten op zondag open te kunnen stellen zetten burgemeester en wethouders van Zwolle in op het vinden van de balans tussen het respect voor de zondag als rustdag en het respect voor de toenemende wens om op deze dag boodschappen te kunnen doen.
Drie extra winkelzondagen zorgen daarnaast ook voor meer duidelijkheid voor (regionale) consumenten en biedt ondernemers de mogelijkheid beter te voorzien in de toenemende vraag naar een aansprekende winkelbeleving. Winkeliers kunnen zo beter inspelen op evenementen in de stad.

Supermarkten

Het was in Zwolle al mogelijk om op zondag boodschappen te doen, bij een aantal supermarkten verspreid over de stad. De wens dat systeem te evalueren en de toenemende maatschappelijke discussie over zondagopenstelling van supermarkten leidden tot een breed opgezet onderzoek in Zwolle en gesprekken met een groot aantal belanghebbenden. Burgemeester en wethouders zien in de uitkomsten daarvan de wens tot een balans te komen tussen een rustige zondag en de mogelijkheden om ook op zondag boodschappen te kunnen doen. Aan beide belangen wordt tegemoet gekomen in het voorstel om alle supermarkten de mogelijkheid te geven tussen 13 en 17 uur open te zijn. Deze openingstijden komen eveneens voort uit het onderzoek en de gesprekken.

AH Andre Mulder

 

Beleving

Als er straks in totaal 15 winkelzondagen per jaar zijn kunnen ondernemers elke eerste zondagmiddag van de maand de deuren openen en is er bovendien flexibiliteit om rondom evenementen in de stad meer beleving te organiseren. De inzet is om daarmee ondernemers de mogelijkheid te geven om gezamenlijk bij te dragen aan een gastvrije binnenstadsbeleving voor bezoekers.

Afgewogen

Wethouder René de Heer (onder meer Economische Zaken) noemt het voorstel van het college ‘afgewogen’: “Over ruimere mogelijkheden om te winkelen op zondag is ook in Zwolle de afgelopen tijd veel te doen geweest. Veel mensen hebben, al dan niet georganiseerd, laten weten iets te vinden van de bestaande situatie, de gemeenteraad heeft aangedrongen op het versneld evalueren van het roulatiesysteem. Deze evaluatie ligt er nu. Als college hebben we op basis hiervan een voorstel gemaakt dat zo goed mogelijk tegemoet komt aan alle belangen. Het belangrijkste vind ik dat we inzetten op een extra impuls als gastvrije stad en oog houden voor de zondag als rustpunt.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button