Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleRegioVoorpagina

Weerlicht, een spannende lichtroute door de Deventer binnenstad

Zwolle – Op verschillende plekken in de sfeervolle binnenstad van Deventer zijn van 2 t/m 5 november elke avond projecties en installaties te zien. Ze zijn van kunstenaars, filmmakers en animatoren uit het oosten van Nederland. Onder het thema ‘Private Space, Public Gaze’ richt Weerlicht zich dit jaar op binnenruimtes. Denk aan de fysieke binnenruimtes waarin we ons begeven, maar ook aan onze persoonlijke, innerlijke werelden. Via de kunstwerken van deze editie kijk je als bezoeker binnen bij anderen maar ook bij jezelf.

Deelnemende kunstenaars en locaties

Vanuit Zwolle doen de kunstenaars Maarten Sipma en Jules van Hulst aan de bijzondere lichtroute mee. Jules van Hulst (1984) is een kunstenaar die werkt aan bijzondere videoproducties. Hij neemt de kijker mee in een wereld die erg op de werkelijkheid lijkt, maar net wat meer surrealistisch of absurdistisch is dan we gewend zijn. Zijn werken bevatten vaak mystieke en filosofische thema’s, maar altijd met een humoristische ondertoon. Tijdens Weerlicht toont hij de video-performance ‘Assisting Sardines’ (2022). Dit werk kwam voort uit een droom van de kunstenaar, waarin hij op een veerpont stond met een blikje sardientjes in zijn hand.

Het werk van Maarten Sipma (1994) weerspiegelt de tijdelijkheid van het leven. Opgroeiend op een schip keek hij door de patrijspoorten naar de wereld. Dit gevoel van onderweg zijn met je huis vindt Maarten Sipma terug met zijn camera. ‘Ver licht’ (2022) is een licht-object wat industrieel, zakelijk en sober oogt. Het werk bestaat uit hergebruikte materialen en geïntegreerde zwart-wit foto’s die in lagen over elkaar heen zijn geplaatst. Als je goed kijkt zie je woonkamers en andere plekken waar op het moment van de foto geen daglicht te vinden is.

Alle deelnemers

Alle deelnemende kunstenaars en locaties bestaan uit: Aalt van de Glind – Brink 55. Megan Baarda – Mensstraat 1.  Cas Thorsen – Brink 21. Giulia Claessens – Walstraat 45.  Marieke van der Burg – Keizerstraat 2. Marieke Peeters – Broederenstraat 3. Jessica Kaasschieter – Bagijnenstraat 2. Dawn of a New World – Stromarkt 18.  Lucas Toornvliet -Papenstraat 2.  Maarten Sipma – Nieuwe Markt 23.  Ramon Eding – Achter de Muren Vispoort 8 -10.  Jules van Hulst – Welle.  Open Plek – Korte Assenstraat 6.

Tijden: do, vr & zo 19.00 tot 22.00 uur, za 19.00 – 24.00 uur

Informatiepunt: de Drie Haringen, Brink 55, Deventer

Meer informatie over de werken vind je via https://kunstenlab.nl/agenda/weerlicht2023/

Extra activiteiten

Op donderdagavond, 2 november om 19.30 uur, wordt Weerlicht feestelijk geopend met een wandeling waarbij een deel van de kunstenaars aanwezig is. De wandeling start bij het informatiepunt van Weerlicht in het pand De Drie Haringen (Brink 55, Deventer). Op vrijdagavond 3 november vinden er om 20.00 uur en om 21.00 uur optredens plaats van Dawn of a New World bij de Bibliotheek Deventer (Stromarkt 18, Deventer). Ook is gedurende de gehele periode in de Drie Haringen een ‘moving graphic’ te zien van Rik van Iersel die hij maakte in het kader van hanze | art. Daarnaast is Weerlicht dit jaar op de zaterdag extra lang te zien, tot 12 uur ‘s nachts!

Samenwerking

​​Dit project is een coproductie van BRUT en Kunstenlab in samenwerking met MIMIK, De Perifeer, Burgerweeshuis, EICAS, Neo Visionair, Bibliotheek Deventer en Studio Z. Weerlicht is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting Wesselings – van Breemen, Jeannette Hollaar Fonds en Deventer Cultuur Club.

Gerelateerde artikelen

Back to top button