Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

COC Zwolle sluit huidig café

Het COC Zwolle sluit na 17 jaar haar café in Kamperstraat 17 in het centrum van Zwolle.  Het COC  is de Nederlandse belangenorganisatie van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuele mannen en vrouwen. De federatie bestaat uit regionale verenigingen, waaronder COC Zwolle.

Voorzitter Ilja de Jong van COC Zwolle vertelt: “Dit café is te groot en de inrichting en uitstraling zijn niet meer van deze tijd. Het werd steeds minder bezocht, dus dan moet je wat doen”,
Op zaterdag 21 maart is de Farewell Party, iedereen is welkom om het afscheid mee te vieren. “Het is geen treurig afscheid, want op hetzelfde adres opent op 25 april een nieuw café. Een knusse, stoere kroeg waar iedereen helemaal zichzelf mag zijn; hetero, bi, homo, lesbisch of transgender dat maakt niet uit.”

Wat gaat er gebeuren?

Het pand aan de Kamperstraat behoudt zijn monumentale gevel. Binnen gaat de boel op de schop. Naast eigen vrijwilligers maken ze zoveel mogelijk gebruik van lokale ondernemers bij de facelift. De huisstijl van het café is ontworpen door het Zwolse bureau Afontwerp, het Zwolse bureau Project5 bewaakt het design van het interieur en bouwt de bar. Aannemer Hegeman VNO Bouw, ook uit Zwolle, doet het zware werk.

Op de vraag  ‘Heb je dat nog nodig, een ‘gay café’?’ antwoord De Jong: ‘Niet per se een gay café maar wel een café waar het de normaalste zaak van de wereld is dat je niet hetero bent. COC werkt onder meer aan homoacceptatie door voorlichtingslessen op scholen te verzorgen, van vmbo tot vwo. Maar we hebben dus ook deze ontmoetingsplek. Het is een belangrijk adres voor bijvoorbeeld jongeren die hun voorzichtige eerste stappen zetten bij het uitkomen voor hun geaardheid. Die plek is belangrijk voor de stad én de wijde regio. En ’t is straks dus veel meer een plek waar iedereen zich thuis kan voelen. Dat past in deze tijd, waarin vriendenclubs waarin er ’toevallig’ een paar homo of lesbisch zijn, samen een avondje uit gaan of een mooi feest willen beleven.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button