BouwNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Co-creatie in De Tippe lijkt te lukken

Zwolle – In de nieuwe wijk De Tippe in Stadshagen staat de nieuwe ambitie om 25% van de woningen te bouwen in co-creatie. Co-creatie houdt in dat ook inwoners betrokken worden bij de ontwikkeling van plannen, en dat gekeken wordt naar de woonbehoeften. In De Tippe verloopt dit vooralsnog voorspoedig. Dat blijkt uit een nota die wethouder Monique Schuttenbeld stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Deze opgave wordt door alle betrokken partijen (de claimhouders) van de Tippe opgepakt. De Tippe wordt hiermee een betrokken en sociaal inclusieve buurt waarin (toekomstige) bewoners worden uitgenodigd zelf mede-vorm te geven aan hun buurt en te participeren in co-creatie.

Ontwikkeldoelen

Op verschillende ontwikkelvelden in fase I van de Tippe en op verschillende manieren is co-creatie door alle claimhouders opgepakt. Een aantal projecten zit nog in de verkennende fase, maar er is voldoende vertrouwen dat deze daadwerkelijk tot realisatie worden gebracht. Een aantal verkenningen / projecten is ook niet haalbaar gebleken. De ervaringen met co-creatie uit fase I van de Tippe levert interessante inzichten op voor het vervolg van de ontwikkeling van de Tippe.

De georganiseerde partijen die zich hebben gemeld zijn Mens & Milieuvriendelijk Wonen Zwolle (verder MMWZ), Klein Wonen Zwolle (inmiddels Klein Wonen De Tippe), De Knarrenhof en de Groeneburenhof. Met deze georganiseerde partijen is een verkenning gestart naar de haalbaarheid van hun woonwensen. Met de ontwikkelende partners (claimhouders) in De Tippe zijn afspraken gemaakt over welke partij met welke
georganiseerde partij een verkenning doorloopt.

Afspraken

Met deze partijen is gekeken naar mogelijkheden in de Tippe waarbij de woonwensen van hen passen bij velden in de Tippe. Hierbij is onder andere gekeken naar aantallen woningen, woningcategorieën en -types, stedenbouwkundige randvoorwaarden en ligging in de Tippe. Bij de start van de verkenningen is afgestemd welke rol de deelnemers hebben in de ontwikkeling (rollen volgens de participatieladder).

Belangrijk in het proces is dat er een goede afstemming is tussen de deelnemers en dat de ontwikkelkennis geborgd wordt. Ook moeten de rollen van de deelnemers duidelijk zijn en moet er aan verwachtingsmanagement worden gedaan. Co-creatie vraagt tijd, en nieuwe deelnemers moeten kunnen aansluiten. Samenwerken kan op veel manieren, en de projecten moeten breed worden gedeeld. Ook andere voorzieningen kunnen met co-creatie werken, zoals spelen en sporten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button