Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Cibap student doet onderzoek naar Accoya beukenhout

Zwolle – Hoe laat Accoya beukenhout zich bewerken na een chemisch proces. Dat onderzoekt Cibap student Leonie Klein Koerkamp die haar eindexamenwerkstuk maakt van deze bijzondere houtsoort. Door het hout in azijnzuur te leggen ontstaat er een chemisch proces dat ervoor zorgt dat de duurzaamheid van het hout enorm stijgt. Na dit proces is het hout zo goed als vormvast en gaat het veel langer mee dan normaal beuken.

De vierdejaars student Ontwerpend Meubelmaker voert het onderzoek uit in opdracht van ACCYS technologies. Dit bedrijf verduurzaamt verschillende soorten hout. Leonie onderzoekt nu voor hen hoe Accoya beukenhout zich na een chemisch proces laat bewerken door machines uit de meubelindustrie. Zij doet dit aan de hand van het maken van kubussen die samen een kast kunnen vormen. De kubussen zijn modulair te gebruiken.

De Cibap student houdt een fotoverslag bij na elke machinebewerking en meldt hierbij opvallende bevindingen. In de kubus wordt stof gespannen. Doordat het textiel uitneembaar is, kunnen kleuren wisselen. Om die reden is het belangrijk dat het hout van de kubus vormvast is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button