Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Komt er een monument voor Keti Koti in Zwolle?

Zwolle- Komt er een herdenkingsmonument Keti Koti/Deskadená in Zwolle en hoe gaat dat er dan uitzien. Dit is onderzocht op verzoek van de Zwolse gemeenteraad die hier vorig jaar november een verzoek voor indiende. Deze motie riep op tot het realiseren van een herdenkingsmonument, het onderzoeken van financieringsmogelijkheden en het betrekken van verschillende partijen bij het proces. Het college komt nu met de uitkomsten van het onderzoek.

Daarin benadrukt dat ze dat een betekenisvol monument de stad moet vertegenwoordigen en lokale of provinciale verhalen en kennis moet bevatten. Het onderzoek naar het slavernijverleden van de provincie Overijssel draagt hieraan bij. Het proces om tot een monument te komen kost echter veel tijd, waardoor de realisatie vrijwel zeker na het herdenkingsjaar zal plaatsvinden.

Eén van de twee kransen die werden gelegd tijdens de Zwolse Keti Koti-herdenking op 30 juni 2022. ©RTV Focus

Cultureel-educatief programma

Het college stelt voor om de stad op twee manieren te betrekken: via het selecteren van een kunstenaar en het opzetten van een cultureel-educatief programma in samenwerking met culturele instellingen. Er worden verschillende activiteiten voorgesteld, zoals dialoogsessies, jaarlijkse cultureel-educatieve activiteiten en betrokkenheid van de jeugd en het onderwijs.

Zwols monument of een provinciaal monument

Er worden twee opties voor een monument beschreven: een Zwols monument en een provinciaal monument. Het Zwolse monument zou gevuld worden met verhalen en kennis van het Zwolse slavernijverleden. De exacte rol van Zwolle in het slavernijverleden wordt nog onderzocht. Een provinciaal monument heeft de voorkeur als er gekozen wordt voor een groter monument dat ook buiten Zwolle relevant is. De kosten van het monument zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Als het voorstel door de raad wordt aangenomen gaat het college verder met de uitwerking.

Dit is een Focus-premium artikel.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button