CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpagina

ChristenUnie Zwolle wil geen handhaving op coronapas

Zwolle – De Zwolse ChristenUnie ziet de handhaving van de coronapas door de lokale autoriteiten niet zitten. Gerdien Rots, fractievoorzitter van de Zwolse afdeling, is bezorgd over de negatieve impact voor de Zwolse samenleving als mensen buitengesloten worden omdat zij geen coronapas kunnen of willen laten zien. Daarom vraagt de partij aan het college van Zwolle om niet actief te handhaven op het coronatoegangsbewijs en alleen in te grijpen bij excessen.

Het coronatoegangsbewijs moet sinds dit weekend getoond worden bij bezoek aan theater en concertgebouwen, horeca en bijvoorbeeld de betaald voetbal wedstrijden. De gemeente moeten controleren of dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Draagvlak niet groot

“Maar”, zo stelt Rots, “het draagvlak onder de bevolking voor het coronatoegangsbewijs is niet groot. Veel mensen zien het als een ongewenste bron van tweedeling en verdere polarisatie in de samenleving. Wij zijn van mening dat de overheid uitsluiting van groepen mensen moet voorkomen en juist solidariteit en verdraagzaamheid moet stimuleren.”

Culturele instellingen en horecabedrijven hebben het al moeilijk genoeg om hun bedrijf overeind te houden na anderhalf jaar beperkende coronamaatregelen,  zegt Rots “Daar komt bij dat personeel momenteel moeilijk te vinden is en er nauwelijks geld is voor investeringen. In plaats van alle klanten te kunnen verwelkomen, moeten ondernemers nu klanten zonder geldige coronapas de deur wijzen.” Ze verwijst daarbij ook naar de landelijke initiatieven van ondernemers die zich met stickers op de voordeur uitspreken tegen de toepassing van de coronapas.

Ruime afspraken minister Grappenhaus

Rots ziet graag dat in navolging van de burgemeesters van Amsterdam, Utrecht en Den Haag, ook Zwolle besluit niet actief te gaan handhaven op de coronapas en alleen in te grijpen bij excessen. Dat daarvoor ruimte is blijkt uit de afspraken van demissionair minister Grapperhaus met de veiligheidsregio’s. Hierin is vastgelegd dat  gemeenten zelf bepalen waar zij prioriteit leggen bij de controle en daarbij oog houden voor super-spreading events.

Binnen zes weken moet het college de vraag van de ChristenUnie beantwoord hebben.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button