Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

ChristenUnie wil streep door omstreden expositie Real Human Bodies

Zwolle – Aankomend weekend wordt in het Mercure Hotel in Zwolle de expositie ‘Real Human Bodies’ gehouden. Op deze reizende tentoonstelling worden lichamen van overleden mensen tentoongesteld. Er is veel commotie over omdat het onduidelijk is wat de herkomst is van de lichamen. Zo zouden de lichamen afkomstig zijn van Chinese politieke gevangenen en daklozen zonder dat hiervoor toestemming is verkregen van deze overledenen. De ChristenUnie Zwolle wil dat het college de tentoonstelling verbiedt.

In Nederland is het exposeren van ‘dead bodies’ aan regels gebonden. Zo moet de overledene zelf toestemming hebben gegeven. Joelien Elshof-Rook, gemeenteraadslid van de ChristenUnie stelt: “Zolang de herkomst van de ‘dead bodies’ of een deel daarvan niet afdoende kan worden
verklaard en het niet uitgesloten is dat hier sprake is van mensenrechtenschendingen, is het ontoelaatbaar deze lichamen ten toon te stellen.”

De organisatie zal naast de reguliere bezoekers ook specifiek scholen benaderen. Ook dit kaart de ChristenUnie aan bij het college in combinatie met de onduidelijke afkomst van de lichamen: “Zolang dit aan de orde is en er geen helderheid voor a.s. vrijdag geboden wordt, moeten we dit in Zwolle niet toestaan en ook kinderen en jongeren hier niet mee confronteren.”

De tentoonstelling begint aanstaande vrijdag. Eerder verzet in Apeldoorn van de plaatselijke SGP fractie haalde niets uit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button