LevensbeschouwingNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

ChristenUnie wil ruimte voor (kerk)diensten in buitenlucht

Zwolle – Wat het team van de ChristenUnie betreft krijgen kerken en andere religieuze gemeenschappen de ruimte om in de open lucht samen te komen. “Wat in een (kerk-)gebouw niet kan vanwege de coronacrisis, kan buiten wel!” aldus Reinier Mulder. Hij wil dat het college welwillend meedenkt met kerken die hun diensten in de buitenlucht willen houden. Mulder stelt daarom vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders.

De afgelopen maanden bevonden we ons vanwege de corona-maatregelen veelal in een digitale wereld. Vergaderingen, bijeenkomsten en evenementen, maar ook religieuze bijeenkomsten en erediensten werden online gehouden. Religieuze gemeenschappen hebben maandenlang hun geloof niet via gezamenlijke, fysieke, samenkomsten met elkaar kunnen delen, terwijl die samenkomsten van groot belang zijn voor betrokkenen. Naast het gezamenlijk invulling geven aan het geloof, hebben kerkdiensten en andere samenkomsten ook een belangrijke sociale functie. Religieuze gemeenschappen zijn vaak vitale ontmoetingsplaatsen waar naar elkaar en de omgeving wordt omgezien. Op die manier is de maatschappelijke waarde van religieuze gemeenschappen voor onze inwoners groot. Toch zien kerken zich nog lange tijd geconfronteerd met beperkingen door de Rijksoverheid als gevolg van het coronavirus.

Reinier Mulder: “Veel kerken willen na vele maanden weer samenkomen. De ruimte in de verschillende Zwolse parken, plekken in het buitengebied van Zwolle en de plekken bij de IJssel, Zwarte Water en de Overijsselse Vecht kunnen hierin mogelijk voorzien. Hagenpreken en sing-ins kunnen prima in onze mooie blauw-groene omgeving plaatsvinden wanneer er voldoende ruimte is.”

De ChristenUnie wil dat het college welwillend meedenkt met kerken die hun diensten in de buitenlucht willen houden. Reinier Mulder vraagt of het college bereid is om diensten in de openlucht toe te staan en wil weten aan welke regels dat verbonden zou zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button