Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Chef ’t Pestengasthuys bereidt 100 – 100 – 100 ROVA diner

Woensdag 4 maart overhandigde ROVA een dinercheque van ’t Pestengasthuys aan Yfke van der Vet. Ze had de cheque gewonnen met de weekopdracht voedselverspilling van het project 100 – 100 – 100 van de ROVA. Met deze opdracht vroeg de afvalverwerker of de deelnemers  van 100 – 100 – 100 die week hun voorraadkast uit te konden pluizen en de ROVA te vertellen welke voedselproducten zij hebben waar ze zich geen raad mee weten.

Uit alle inzendingen heeft chef kok Stegeman van restaurant ’t Pestengasthuys in Zwolle een lijstje met ingrediënten gekozen. Met de ingrediënten van dit lijstje bereed chef kok Stegeman een speciaal diner voor inzender, Yfke van der Vet.En dat allemaal in een zeer sfeervolle setting van het oude militaire hospitaal waar ’t Pestengasthuys in gevestigd is.

Stegeman vertelt: ‘Er waren veel lijstjes bij met van die echte kerstpakketproducten. Ingrediënten waarvan niemand weet wat ze er mee moeten. Daarom het advies aan de kerstpakketten leveranciers: maak pakketten van producten die mensen ook echt gebruiken.’ Ook veel Aziatische producten stonden volgens de chef kok op de lijstjes. Vanuit de horeca ervaart hij zelf ook de problemen met verpakkingen. Sommige producten zitten wel 3 keer verpakt in plastic. ‘We hebben dan veel werk om het allemaal uit te pakken laat staan dat het veel afval oplevert.’

Met ingang van 1 januari zijn 100 huishoudens gestart om 100 dagen zonder afval te leven. ROVA ondersteunt en onderzoekt in samenwerking met twee universiteiten (Rijksuniversiteit Groningen en het Copernicus Instituut van de Universiteit van Utrecht) of het mogelijk is, maar ook hoeveel en welke ondersteuning mensen nodig hebben om dit te bereiken.

 

16710205376_6af2285288_z

16736269645_3dd8aba8d3_z

 

 

 

 

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button