EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hiervoor trekt Zwolle de portemonnee in 2024

Jeugdboa's, Keti Koti monument, skatepark, woningen voor doelgroepen, vrijwilligers ...

Zwolle – Het college van Zwolle heeft voor 2024 ambitieuze plannen om te investeren in verschillende thema’s. Wij zetten ze alvast voor je op een rijtje.

1. Iedereen kan meedoen

© RTV Focus Zwolle – Jeffrey Oltmans

Vrijwilligers, dementievriendelijke stad en valpreventie

Het college wil meer geld besteden aan vrijwilligersnetwerken en maatschappelijke organisaties die Zwollenaren helpen om zelfstandig en minder zorgbehoevend te zijn. Ook wil het college Zwolle een dementievriendelijke stad maken en de valpreventie bij ouderen verbeteren. Een beweegmakelaar gaat aan de slag om meer mensen in de wijken te laten bewegen en sporten.

Photo by cottonbro from Pexels

Minimaregelingen voor ruimere doelgroep

Om het financieel mogelijk te maken dat iedereen mee kan doen staan gemeentelijke regelingen voor bestaanszekerheid open voor iedereen die minder dan 130% van het sociaal minimum heeft.

Foto © Robert Coolen - Shutterstock.com
Foto © Robert Coolen – Shutterstock.com

Jeugdboa’s

Het college wil de jeugdproblematiek aanpakken door vier extra jeugdboa’s aan te stellen.

Participatie en bewonersinitiatieven

Het college wil de nieuwe participatieaanpak Hanza!! en de inwonersinitiatieven financieel ondersteunen.

Keti Koti en Skatepark Park de Wezenlanden

Ook wil het college een herdenkingsmonument voor Keti Koti realiseren en het skatepark in Park de Wezenlanden vernieuwen.

2. Een (t)huis voor iedereen

Huisvesting jongeren met een hulpvraag

Het college wil de inclusiviteit bevorderen, met speciale aandacht voor de huisvesting van jongeren met een hulpvraag.

Breed ontwikkelingsprogramma voor Holtenbroek

Ook wil het college een breed ontwikkelingsprogramma voor de wijk Holtenbroek opzetten.

3. Duurzame toekomst

Klimaat en energie

Het college wil de bestaande klimaat- en energieplannen voortzetten.

Smart Energy Hub Hessenpoort

Daarnaast wil het college een Smart Energy Hub met waterstofopslag op de Hessenpoort ontwikkelen als oplossing voor het overbelaste energienet.

Hitte

Door werk te maken van een hitte- en koelteplan wil het college de stad voorbereiden op een veranderend klimaat, zodat Zwollenaren ook als de zomers heter worden gezond en prettig kunnen blijven wonen.

Rotonde Hanekamp, fietsroute Zwolle-Hattem, autoloze zondag

Het college wil de rotonde Hanekamp en de fietsroute Zwolle-Hattem aanpakken. Ook wil het college een autoloze zondag in 2024 organiseren en het fietsgebruik door Zwollenaren stimuleren. Verder wil het college een inhaalslag maken in het onderhoud van wegen en straten, die daarbij zoveel mogelijk klimaatbestendig worden ingericht.

4.  Structurele financiering

De volgende projecten worden vanaf nu ieder jaar gefinancierd:

Vitaal en veilig ouder worden

Het college wil de leefbaarheid en de zorg voor ouderen verbeteren, onder andere door meer woningen geschikt te maken voor senioren, meer ontmoetingsplekken te creëren en de aanpak van eenzaamheid te versterken.

Economie en toerisme

Het college wil de economische veerkracht en de werkgelegenheid in Zwolle vergroten, onder andere door meer ruimte te bieden aan innovatieve bedrijven, de binnenstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers en de samenwerking met de regio te versterken.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Eikenprocessierups

Het college wil de overlast van de eikenprocessierups verminderen, onder andere door meer natuurlijke vijanden van de rups te stimuleren, meer preventieve maatregelen te nemen en meer communicatie met de inwoners te voeren.

5. Reserveren van geld

Stedelijke gebiedsontwikkeling en mobiliteitshubs

Het college wil extra geld reserveren voor toekomstige investeringen in stedelijke gebiedsontwikkelingen en mobiliteitshubs, die bijdragen aan de groei en de leefbaarheid van Zwolle. Het college wil hiervoor gebruik maken van grondopbrengsten en zo mogelijk ook van cofinanciering van het Rijk.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Ontwikkeling gemeentelijke organisatie

Het college wil de capaciteit en de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie verhogen, onder andere door meer datagedreven te werken, meer uitvoeringskracht te ontwikkelen en meer flexibiliteit te tonen.

Of de investeringsplannen van het college doorgaan is nog niet zeker. Eerst gaat de gemeenteraad nog debatteren over de begroting op 10 november 2023. Daarna wordt alles, met eventuele aanpassingen pas definitief.

Gerelateerde artikelen

Back to top button