KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Cello en Altviool talenten uit heel Nederland naar Zwolle voor Britten Concours 2023

Zwolle – Komend weekend, op 11 en 12 maart vindt het Britten Concours voor jonge talentvolle cellisten plaats in het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Een week later, op 18 maart, volgt het concours voor jonge altviolisten. Het belooft een mooi concours te worden met een sterk deelnemersveld.

In totaal doen er 39 jonge strijkers uit heel Nederland mee die zowel een vrij als verplicht werk zullen spelen voor de vakjury en het publiek. De organisatie ligt in handen van Stichting Britten voor Jong Muziektalent i.s.m. het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Het concours is openbaar en gratis toegankelijk. Belangstellenden zijn van harte welkom.

“Ons motto is uitdagen, inspireren en ontmoeten”, aldus Loes Visser, artistiek leider van het Britten Concours dat onderdeel is van de Stichting Britten voor Jong Muziektalent. Visser licht toe: “Wij willen jonge strijkers een podium geven en ze uitdagen om zichzelf te laten horen en zien. Met dit concours geven we ze de kans om andere jonge strijkers te ontmoeten en elkaar te inspireren. Want muziek raakt onze harten en is voeding voor de ziel. Dat hebben jonge mensen in deze tijden meer dan nodig.”

Programma

Het programma voor Cellisten in categorie I (10 t/m 12 jaar) en III (16 t/m 18 jaar) start zaterdag 11 maart om 10:00 uur, en categorie II (13 t/m 15 jaar) start op zondag 12 maart om 10:00 in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Het programma voor Altviolisten start zaterdag 18 maart om 13:30 uur ook in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Het volledige programma is op www.hetbritten.nl te vinden.

De 1e prijs winnaars krijgen een masterclass aangeboden en treden op met het Britten Jeugd Strijkorkest op 16 april a.s. in Theater de Spiegel. Tijdens dit optreden spelen violist Maria Milstein en altviolist Dana Zemtsov Mozart’s Sinfonia Concertante.

De Masterclass voor cellisten wordt gegeven op 3 juni door Gregor Horsch, solo cellist van het Koninklijk Concertgebouworkest. De winnende altviolisten krijgen hun masterclass van altviolist Nathan Braude, o.a. docent op de Royal College of Music in London, op 26 maart a.s. Beide masterclasses zijn openbaar en vinden plaats in de Groote Sociëteit in Zwolle.

Over het Britten

Stichting Britten voor Jong Muziektalent is opgericht in 2007 door dirigent en artistiek leider Loes Visser en biedt jonge strijkers de kans hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Het motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Met drie strijkorkesten, waaronder het Britten Jeugd Strijkorkest, het jaarlijkse Britten Concours en de Britten Academie is het een podium voor talentontwikkeling in de muziek. De standplaats is Zwolle, maar deelnemers aan het Britten Concours komen uit alle windestreken van Nederland. De orkestleden komen vooral uit Oost Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button