Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

100 dagen afvalvrij leven? Zwolse Wethouder Filip van As doet mee. Jij ook?

ROVA gaat met 100 huishoudens in haar werkregio een spannende uitdaging aan. Gaat het lukken om deze 100 huishoudens, 100 dagen zonder afval te laten leven? ROVA wil onderzoeken of het mogelijk is, maar ook hoeveel en welke ondersteuning mensen nodig hebben om dit te bereiken. Daarom werken twee universiteiten (Rijksuniversiteit Groningen en het Copernicus Instituut van de Universiteit van Utrecht) mee aan het onderzoek. ROVA merkt dat veel mensen dit idee ondersteunen, want kort na de eerste publicaties kwamen de eerste aanmeldingen al binnen.

Gaat het lukken? En waarom dan wel/niet?

De proef ‘100-100-100’ start op 1 januari 2015 en eindigt op 10 april 2015. ROVA zoekt hiervoor huishoudens in alle soorten en maten. Alleenstaand tot thuiswonende kinderen, jong en oud. Wonend tien hoog in de stad of tussen de weilanden op het platteland. Van de Achterhoek tot Zwolle. Een dwarsdoorsnede uit de samenleving, uit één van de twintig ROVA gemeenten.
Mensen die mee doen, staan er niet alleen voor. Zij krijgen op verschillende manieren ondersteuning, van ROVA en van elkaar. Deelnemers krijgen een speciale positie op www.100-100-100.nl. Hier kunnen zij ervaringen, foto’s, video en tips delen. Dit is openbaar en te volgen voor het publiek. Ook krijgen zij weekopdrachten én tips van professionals. Van deze 100 huishoudens krijgt de helft extra ondersteuning (online en thuis) van experts.

We willen vooral te weten komen: Waar loop je tegen aan? Wat kun je als consument en wat is is bij afvalvermindering de rol voor de producent en die van het Rijk én van Europa? We hebben al veel informatie op dit gebied maar met deze proef willen we informatie op het niveau van een huishouden vergaren.

Waarom minder afval?

Het doel van ROVA is minder restafval en meer hergebruik van afval. Een van de manieren om dat te bereiken is er voor te zorgen dat consumenten, gezinnen, huishoudens minder afval over houden. Streven naar minder afval klinkt misschien wat gek voor een organisatie als ROVA. Maar, wij geloven dat mensen zich beter voelen in een leefomgeving die schoon, heel en veilig is. En wij zijn er van overtuigd dat wij zuinig moeten zijn op de (soms schaarse) grondstoffen. Daarom is het nodig om afval zo veel mogelijk opnieuw te gebruiken.

Ga je de uitdaging aan?

Mensen die willen ontdekken of het gaat lukken om afvalvrij te leven, kunnen zich inschrijven op www.100-100-100.nl.

 

Rova 100 – 100 – 100 info

Gerelateerde artikelen

Back to top button