Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

CDA: “Zwolle ook gastvrij voor parkerende minder validen?”

Hoe gastvrij zijn we eigenlijk in Zwolle voor minder validen met een auto? De afstand tot een parkeergelegenheid en letterlijk de parkeermeter is voor deze mensen regelmatig te ver respectievelijk te hoog. CDA Zwolle stelt vragen.

Iedereen doet mee, aldus de gemeente Zwolle. Het CDA Zwolle wijst het College van B&W er echter op dat mensen met een (lichamelijke) beperking die de binnenstad willen bezoeken, tegen een flinke drempel oplopen. “Onze toptien-ambitie als meest gastvrije binnenstad moet toch ook gelden voor minder validen?”, betoogt Judith Compagner, fractievoorzitter van de lokale afdeling van het CDA.

In rijm met toptien-ambitie?

Minder validen kunnen gebruik maken van een invalidenparkeerplaats. En dat gebeurt gelukkig ook, met als gevolg dat deze regelmatig bezet zijn. Hierdoor kunnen anderen met een IP kaart geen gebruik maken van een IP plek. In ’s-Hertogenbosch, Groningen en Maastricht, de nummers 1 t/m 3 van meest gastvrije binnensteden, kunnen mensen met een invalidenparkeerplaats  kosteloos parkeren op reguliere parkeerplekken.

Letterlijk bereikbaar maken

In de Zwolse binnenstad is dat echter niet het geval. En daar ageert het lokale CDA tegen bij monde van Compagner. “Temeer omdat het voor vele mensen met een beperking op dit moment fysiek niet mogelijk is om betaald gebruik te maken van de reguliere plekken. De betaalautomaten zijn voor rolstoelers namelijk te hoog bevestigd. Een probleem waar al eerder aandacht voor is gevraagd en waar een oplossing voor zou komen. Deze oplossing is alleen niet adequaat gebleken.

Passende betalingsoplossing bieden

Het CDA roept de gemeente op om allereerst te zorgen voor een passende betalingsoplossing. Vervolgens hoopt de partij op het kosteloos beschikbaar stellen van invalidenparkeerplaatsen voor minder validen. “Primair voor deze mensen die moeilijk ter been zijn. Maar ook zeker om je als stad écht gastvrij op te stellen. Voor iedereen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button