KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

CDA Zwolle gaat opnieuw voor een lachgasverbod

Zwolle – Vorige maand heeft het CDA opnieuw een motie ingediend voor een verbod op lachgas. De aanleiding hiervoor was dat het wetsvoorstel, dat een einde maakt het recreatieve gebruik van lachgas, nog niet aan de Tweede Kamer was aangeboden en dat daardoor de kans groot was dat het definitieve voorstel pas door de nieuwe regering zou worden behandeld. Het CDA wilde hier niet op wachten en riep het college op tot een lokaal verbod op lachgas. De effecten van het gebruik van lachgas zijn op lange termijn enorm zorgelijk. Het tekort aan vitamine B12, wat wordt veroorzaakt door het gebruik van lachgas, zorgt voor schade aan je ruggenmerg en dat kan een gedeeltelijke dwarslaesie opleveren

De wethouder gaf hierop aan dat hij ervan uit ging dat het landelijke voorstel per 1 januari zou ingaan en het daarom niet noodzakelijk was om voor die tijd in Zwolle in te zetten op een lokaal verbod.

Afgelopen week werd het tegendeel bewezen toen naar buiten kwam dat het landelijk verbod niet per 1 januari in zou gaan, maar op zijn vroegst halverwege 2021. Zoals het CDA al voorspeld had. De wethouder heeft vervolgens aangegeven begin 2021 met een lokaal advies te komen.

Dit is voor het CDA Zwolle niet voldoende. Het CDA Zwolle vindt dat Zwolle juist nu in actie moet komen, net als 90 andere gemeentes in Nederland, en met een stevig verbod op lachgas moet komen. Daarom komt het CDA zelf, vooruitlopend op het advies van de wethouder, met een voorstel voor een verbod.

Het CDA vindt dat Zwolle, net als Arnhem, lachgas moet verbieden via de wet Milieubeheer. Op deze manier wordt het mogelijk om naast het verbod van de verkoop van lachgas op straat en tijdens evenementen, het ook mogelijk om de verkoop in de horeca en detailhandel te verbieden.

Raadslid Boersma: ‘’Waarom een lokaal advies als er elders in het land voorbeelden zijn van hoe je een verbod effectief kunt invoeren? Het is juist in deze tijd, waarin jongeren zich vervelen en veel rondhangen in parkjes, van belang dat we de schade die het gebruik van lachgas kan opleveren, zoveel mogelijk beperken. Het kost een paar weken om een aanpassing door te voeren in de wet Milieubeheer, dus waarom zouden we dat als Zwolle niet willen?’’

Gerelateerde artikelen

Back to top button