Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

CDA: Waterskiën buiten Wijthmenerplas

Moet je een waterskibaan koste wat kost willen aanleggen in een kwetsbaar gebied als de Wijthmenerplas? Nee, vindt CDA Zwolle bij monde van Harold van Vilsteren. Een alternatief is echter voorhanden.

Met het binnenhalen van een waterskibaan met outdoor activiteiten halen wij als Zwolle een mooie aanvulling binnen op het gebied van watersport. Wij waarderen het dat een ondernemer dit oppakt.

Nadelen voor natuur en duikvereniging

Vooral de geplande locatie, de Wijthmenerplas, geeft echter een aantal problemen in de uitvoering. Een baan heeft gevolgen voor de natuur en de rust in dit gebied, èn zoals het nu uitziet ook voor de duikverenigingen. Zij moeten waarschijnlijk een andere locatie zoeken.

Botsen met afspraken uit verleden?

Het CDA vraagt zich af of eerdere afspraken uit het verleden worden geschonden. In het toetsingskader dagrecreatie Wijthmenerplas wordt gesproken over een zonering. Er is ingestemd met een splitsing; de westkant mag intensief gebruikt worden, en de oostkant is voor extensief gebruik – dus voor natuur en rust. Zijn we dan nog wel een betrouwbare overheid als we deze afspraken nu naast ons neerleggen en de baan juist in het rustige gebied toestaan.

Horeca is essentieel voor skibaan

In het voorstel van de waterskibaan staat dat de horeca ondergeschikt is aan de outdoor activiteiten. Hier kun je als ondernemer creatief mee omgaan en alle horeca-activiteiten koppelen aan outdoor activiteiten. Waarom zeggen we niet gewoon dat horeca erg belangrijk is voor de ondernemer en het een belangrijke activiteit is? Dan heeft iedereen ook een eerlijk en duidelijk antwoord. Door meer bezoekers wordt het veiligheidsgevoel rond de plas beter, en dat is een plus punt van meer activiteiten.

Buurt heeft voorbehoud bij baan

De ondernemer wil dit jaar nog starten. Maar als ik nu al lees dat een aantal mensen bezwaar gaat maken, wordt dit volgens mij moeilijk te realiseren. Ik heb in mijn voorbereiding een aantal mensen uit Wijthmen gesproken. Het zijn vooral de bewoners van de nieuwe huizen vlak bij de plas, die moeite hebben met dit plan. Zij hebben het over toezeggingen die gedaan zijn, en die nu niet worden nagekomen. Hoe kijkt de wethouder hier tegen aan?

Alternatief: Milligerplas in Stadshagen

Is de Milligerplas ook als optie bekeken? Qua natuur lijken er daar geen problemen. Daarnaast kan een waterskibaan een goede aanvulling zijn voor de waterrecreatie voor Stadshagen. De baan komt dan in de buurt van de kanoroutes van het Nationale Landschap IJsseldelta te liggen. Daarin is veel geïnvesteerd met Europees geld om dit gebied aantrekkelijker te maken voor recreatie.

Conclusie: CDA Zwolle heeft niets tegen een waterskibaan. Wij hebben wel vraagtekens over de gekozen locatie en de impact die het heeft voor de buurt en de duikverenigingen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button