Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

CDA pleit voor behoud bieb in winkelgebied binnenstad

Hoe ga je om met je binnenstad in het algemeen en bibliotheken in het bijzonder? Het CDA Zwolle stelt maandag de raad voor daarover zo snel mogelijk in debat te gaan. Fractievoorzitter Judith Compagner: “Wij zien kansen om zowel de bibliotheek in het centrum te behouden als de wijkvestigingen te laten blijven.”

Noodkreten uit de stad

Mede gelet op de noodkreten van en gesprekken met ondernemers over de staat van de binnenstad en bewoners over de wijkbibliotheken, wil het CDA op korte termijn een debat over deze urgente thema’s. Thema’s die volgens de partij ook samenvallen.

Kiezen voor een wijkbieb

In Zwolle lopen namelijk twee ontwikkelingen rond de bibliotheekvoorziening. Allereerst de verplaatsing van de centrale bibliotheek in de Diezerstraat naar de Zeven Alleetjes aan de rand van de stad. Daarnaast overweegt het College met CU, VVD, D66 en PvdA de bladzijde wijkbibliotheken dicht te slaan. Het CDA wil juist graag dat de functie van de wijkbibliotheken blijft bestaan. En misschien moet dan voor een andere invulling en locatie van de Stadkamer, de nieuwe centrale bibliotheek, worden gekozen.

Kiezen voor de binnenstad

Compagner: “Wij zien kansen en wensen om tot een goede invulling van de centrale bibliotheekvoorziening in de binnenstad te komen, waarbij sluiting van de wijkbibliotheken kan worden voorkomen”, aldus Compagner. “Indien de bibliotheek voor de binnenstad behouden zou kunnen blijven, dan zou dat ook een bijdrage kunnen leveren tegen de leegstand van winkelpanden, bijvoorbeeld op het Eiland. Het besluit voor vestiging van de bieb aan de Zeven Alleetjes zou met voortschrijdend inzicht heroverwogen kunnen worden.”

Investeren in ontwikkeling en ontmoeting

Nu het huidige college overweegt om de wijkbibliotheken in Zwolle te sluiten wil het CDA graag in gesprek met de inwoners van de stad over de functies van de Zwolse bibliotheken. Aanstaande zaterdag van 13.00-13.30 uur staat de CDA-fractie bij de bibliotheek aan de Diezerstraat om voor het aanstaande debat meer ideeën/oplossingen op te halen voor binnenstad en bibliotheek. Daarbij krijgt ze support vanuit de provinciale fractie. CDA-lijsttrekker Eddy van Hijum en de Zwolse Staten-kandidate Alida Renkema zijn aanwezig. Op Overijssels niveau vindt de partij dat leegstand van binnensteden een steeds groter probleem wordt. Ook pleit de partij voor bibliothecaire voorziening met mogelijkheden tot cultuuronderwijs en ontmoeting, voor iedereen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button