Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

CDA maakt zich zorgen over overbelast elektriciteitsnet voor teruglevering energie

Zwolle – Heeft de regio Zwolle wel genoeg capaciteit om teruglevering van zonne-energie op te vangen in het elektriciteitsnetwerk? Dat wil CDA Zwolle weten van het college van B & W. In andere regio’s blijkt namelijk dat de toename van zonneparken steeds meer problemen oplevert in de transportcapaciteit van elektriciteitsnetwerken. Een reden van zorg voor het CDA nu Zwolle de komende jaren flink gaat inzetten op de energietransitie en daarmee zonne-energie.

Arjan Spaans van het CDA refereert aan problemen in het netwerk van Enexis, het gebied waar Zwolle ook onder valt: “In Drenthe zijn er diverse initiatieven op het gebied van duurzame energie tot stilstand gekomen. Niet doordat er problemen zijn met de financiering of dat er een gebrek aan deelname is. Het probleem is dat de netbeheerder onvoldoende transportcapaciteit heeft op het net.” Spaans verwijst naar een artikel in het Dagblad van het Noorden, waarin een voetbalclub uit Nieuw Buinen 246 zonnepanelen wil, maar daarin wordt tegengehouden door Enexis. De netwerkbeheerder kan namelijk de energie niet kwijt.

Capaciteitsproblemen regio’s Zuid-Groningen en Noord-Drenthe

Enexis meldt op 26 november op haar website dat in bepaalde regio’s nog maar beperkt transportcapaciteit beschikbaar is. ‘Dit betekent dat aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering beperkt kunnen worden aangeboden voor de plaatsen: Vierverlaten; Weiwerd; Kropswolde; Meeden; Veendam; Bargemeer; Emmen; Zeijeveen; Dedemsvaart; Vroomshoop; Veenoord; Klazienaveen; Hardenberg; Coevorden. Steenwijk, IJsselmuiden en Ommen Dante. In de plaatsen Hoogeveen; Beilen; Stadskanaal; Musselkanaal; Gasselte en Eemshaven oost is helemaal géén transportcapaciteit voor teruglevering meer beschikbaar. Dit betekent dat er géén aanvragen voor een grootverbruikaansluiting met transportcapaciteit voor teruglevering worden gehonoreerd.’, aldus Enexis.

Uitbreiden hoogspanningsnet duurt enkele jaren

Spaans van CDA Zwolle: “Uit informatie van Enexis blijkt dat uitbreiden van het hoogspanningsnet zeker enkele jaren zal duren. Als gemeente Zwolle zetten wij de komende jaren zwaar in om de energietransitie zo goed mogelijk te laten slagen. Daar hoort ook grootschalige energieopwekking door middel van zonne-energie bij. Aangezien de gemeente Zwolle in het verzorgingsgebied van Enexis ligt, baart het tekort aan transportcapaciteit in de Noordelijke regio’s het CDA Zwolle dan ook grote zorgen.”

Vragen

Het CDA wil dan ook van het college weten of dit probleem ook in Zwolle speelt. Ook wil ze graag van het gemeentebestuur duidelijkheid over wie straks voorrang krijgt om gebruik te maken van het net voor teruglevering. Zijn dat de grote projectontwikkelaars of kleine projecten en particulieren?

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button