Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

CDA en D66 willen ‘dementievriendelijke gemeente’

Zwolle – CDA en D66 Zwolle vragen opnieuw aandacht van het college voor de in 2015 verworpen motie ‘dementievriendelijke gemeente’.. Dit naar aanleiding van de verschillende onderzoeken die de afgelopen tijd zijn gepubliceerd over dit onderwerp. De partijen zien graag dat de gemeente Zwolle investeert om een dementievriendelijke gemeente te worden. Zo willen ze weten welke initiatieven er al zijn in Zwolle om mensen met dementie langer mee te laten doen in de samenleving.

Dementie

Zaterdag 21 september 2019 is het wereld Alzheimerdag. Op deze dag besteedt men wereldwijd aandacht aan de gevolgen van Alzheimer en dementie. De sterftecijfers van deze ziekte zijn schrikbarend hoog (1e oorzaak bij vrouwen en 2e bij mannen) en de ziekteverschijnselen hebben grote impact. Dit blijkt uit onderzoek van Alzheimer Nederland. Meedoen wordt steeds moeilijker. Dit geldt niet alleen voor ouderen, ook jonge mensen worden hier steeds vaker door getroffen.

Gemiddeld één op de vijf mensen krijgt op termijn dementie, nog meer mensen krijgen er dus mee te maken. In 2018 hadden in Zwolle ongeveer 1.700 inwoners dementie, de prognose is dat dit zal oplopen naar 2.000 in 2025 tot 4.100 in 2050. Het aantal mantelzorgers is een veelvoud hiervan èn de belasting op hen is groot. Van alle mantelzorgers geeft 52% aan zwaar belast te zijn, 3% van hen zelfs overbelast.

Steeds meer initiatieven worden omarmd. Zo startte op 16 september 2019  de campagne ‘goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer‘. Ruimte voor verbetering is er ook, want de Stentor publiceerde op 15 juli jongstleden een artikel over een onderzoek van Alzheimer Nederland over dementievriendelijke gemeenten in de regio. Op de lijst met gemeenten die hun (balie)ambtenaren trainen dementievriendelijk(er) te worden ontbrak de naam van de gemeente Zwolle. CDA en D66 Zwolle zien hier graag verandering in.

Gerelateerde artikelen

Back to top button