112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Cash Trapping’ door afdekplaat op pinautomaat ABN AMRO Dobbe

Bij een geldautomaat van de ABN AMRO in de Dobbe in Zwolle is geprobeerd geld te stelen door gebruik te maken van ‘cash trapping’. Dit gebeurt steeds vaker. De afdekplaat werd ontdekt door wijkagent Sander van der Noort van de politie Zwolle.

Wat is cash trapping?

Bij cash trapping is de gleuf van de geldautomaat door de criminelen gemanipuleerd met een afdekplaatje. Daarmee wordt het gepinde geld tegengehouden. U denkt waarschijnlijk dat de automaat defect is. De geldautomaat doorloopt de hele (gelduitgifte)procedure. Op het scherm ziet u dus ‘neem pas uit’ of ‘geld uitnemen’, maar het geld komt niet uit de automaat. Als de bank open is, loopt u misschien naar binnen om het bankpersoneel te waarschuwen. Of als de bank niet open is, loopt u waarschijnlijk weg. Zodra u de bank binnenloopt of de hoek om bent, gaan de cash trappers er met uw geld vandoor.

Volgens de politie komt cash trapping de laatste tijd steeds vaker voor in Nederland.

Vaker toeslaan?

In een geval van cash trapping zal de bank snel actie ondernemen, waardoor dieven hooguit enkele keren bij dezelfde geldautomaat kunnen toeslaan. De strip zal snel worden ontdekt, waardoor de kans op een tweede of derde geslaagde cash trapping vrij klein is.

Bel de bank

Als bij het pinnen blijkt dat de automaat geen geld uitgeeft, verlaat de geldautomaat dan niet zomaar om hulp in te schakelen. Hiermee zou u de dieven alleen maar kans geven om toe te slaan. Blijf bij de geldautomaat staan en bel naar de bank om ze van het probleem op de hoogte te stellen. Het nummer om zo’n melding door te geven staat op de pinautomaat.

Als blijkt dat er sprake is van cash trapping moet ook de politie op de hoogte worden gesteld.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren