Carnaval 2023Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Carnaval Sassendonk is begonnen; bomvol plein en groot feest bij het Eileuversnest

Zwolle – Groot feest vrijdagavond op de Grote Markt in Sassendonk. Want daar was de start van het carnaval 2023 en iedereen had er zin in. Om klokslag twaalf werd het Eileuversnest opgetogen. Eerder op de avond werden vanaf de horecagelegenheid De Hoofdwacht de Stadsprins Libra 1 en de andere Sassendonkse Hoogheden voorgesteld. Een mooie traditie die het begin van het carnaval in Zwolle inleidt.

Het plein was bezaaid met carnavalsvierders die uit volle borst ‘De wereld is van iedereen’ meezongen. Het feest werd vervolgens voortgezet in de Veurströate , de tent op het Grote Kerkpplein en in de vele kroegen in de binnenstad.

 

In de loop der jaren is het beeld van de Eileuvers uitgegroeid tot een bekende verschijning in de Sassendonkse samenleving. Zelfs het nest prijkt tijdens de carnavalsdagen op een prominente plaats in de stad.Het begon in 1969, want Zwolle moest weten dat de Eileuvers sindsdien elk jaar tijdelijk het symbolische bestuur over de stad kregen. De vereniging wilde dit belangrijke feit accentueren door op de Grote markt een Eileuvernest op te zetten.
Op een natte winterse woensdagavond gingen Jos Norp, Flip Trooster en John Wensink daarom op zoek naar de put voor de jaarlijkse gemeentelijke kerstboom. Bij de eerste de beste put stuitte Jos Norp echter op een tweede (schroef)deksel. Toen hij dit verwijderde en vervolgens een schok van 220 volt door zich heen voelde gaan, wist hij, dat dit niet de put van de kerstboom was, maar van de bijbehorende lichtaansluiting. Gelukkig liep het goed af en kon de maat worden genomen. En zo werd de door Ben ten Koppel gemaakte paal, met het daarop door Flip Trooster gefabriceerde nest, op zaterdagmorgen 8 februari 1969 met groot vertoon geplaatst. Op die manier werd de ontvangst van de Prins op het Stadhuis letterlijk en figuurlijk extra luister bijgezet. Vanaf 1970 gebeurt het opzetten van de Eileuver op vrijdagavond om 24.00 uur, ten teken dat de carnavalsdagen van start gaan en dat de Eileuvers er klaar voor zijn. Bron: Eileuvers

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button