112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Café Bruut moet gesloten blijven van rechter

Zwolle – Café Bruut in Zwolle moet de deuren toch sluiten in afwachting van de uitslag van de vergunningaanvraag. Dat heeft de rechtbank Overijssel besloten. Dinsdag diende een zaak hierover bij de voorzieningenrechter die door de horeca-eigenaar was aangevraagd.

Café Bruut werd op 10 oktober opgeschrikt door een handgranaat aan de deurklink van het pand aan de Voorstraat. Op last van burgemeester Henk Jan Meijer is de zaak toen 7 dagen gesloten in het belang van de openbare orde en de veiligheid. Op 18 oktober werd in de namiddag het sluitingsbevel opgeheven omdat er geen sprake meer was van veiligheidsrisico’s. Diezelfde middag echter moesten de deuren van het café al weer dicht omdat de gemeente de gedoogsituatie waaronder het café draaide introk. Kooistra kon dus niet meer verder draaien onder de gedoogvergunning die hij, zoals in Zwolle gebruikelijk, sinds een paar maanden had als nieuwe eigenaar.

Burgemeester Meijer liet dezelfde dag Kooistra per email weten dat hij samen met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) tot de conclusie gekomen was dat er twijfel bestond over de rechtmatigheid van de verkoop van het café en de geldstromen. Het Landelijk Bureau Bibob werd ingeschakeld om  onderzoek te  doen.

Tijdens zo’n onderzoek kan een horecaondernemer niet langer zonder vergunning open zijn. Toch gaat Kooistra  die avond open. Pure noodzaak aldus Kooistra want de personeelskosten en de kosten van het pand lopen door. Als hij geen inkomsten meer heeft dan gaat hij failliet, zo wordt opgevoerd bij de rechter.

De rechter heeft er echter geen boodschap aan. Hij kan het geheime advies van het RIEC aan burgemeester Meijer niet inzien omdat Kooistra daar geen toestemming voor geeft. De rechter kon dan ook niet anders concluderen dat Meijer terecht een Bibop advies heeft aangevraagd. Hij stelde daarmee ook de gemeente in het gelijk dat de zogenaamde gedoogsituatie werd stopgezet en dat de horecaonderneming gesloten moet blijven zolang het onderzoek loopt en de vergunning niet is verleend.

Kooistra legt zich niet bij de uitspraak neer en wil in hoger beroep.

 

 

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button