Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Buurtschap IJsselzone heeft gezorgd voor achtertuin Zwolle-Zuid

Zwolle – Tien jaar lang heeft het Buurtschap IJsselzone zich ingezet voor het behoud van het specifieke rivierlandschap tussen de IJssel en Zwolle-Zuid. Vandaag kwam met het planten van een Zwarte Populier bij de Schellerdijk een definitief einde aan de activiteiten van de vereniging.

Achtertuin Zwolle-Zuid

Het Buurtschap IJsselzone, de achtertuin van Zwolle-Zuid, ontstond in de jaren negentig van de vorige eeuw. Bewoners van de buurtschappen Oldeneel, Schelle en Spoolde zagen de nieuwe wijk Zwolle-Zuid steeds meer uitdijen en hun kant uit komen. ‘Er waren best wel zorgen bij de bewoners van de buurtschappen over het landschap’, vertelt Adri Wever, aftredend voorzitter van het Buurtschap IJsselzone. ‘Mensen waren bevreesd dat de specifieke kenmerken van het landschap langs de IJssel verloren zouden gaan door de oprukkende nieuwbouw. Toen is er besloten om de streek langs de IJssel een eigen gezicht te geven zodat het herkenbaar zou worden voor mensen.’

Hekken, bankjes, informatieborden

En dat is goed gelukt. Iedereen heeft wel eens een keer de hekken van het buurtschap gezien bij het betreden van de IJsseldijk. Bedoeld als herkenningsteken dat de wandelaar of fietser het specifieke IJssellandschap betreedt.  Ook de vele groene bankjes en informatieborden over de natuur zijn een verdienste van de vereniging. Wat minder zichtbaar, omdat het gewoon opgaat in het natuurlijke landschap, zijn de meidoorn hagen en de lei-bomen. Dat ze er zo strak bijstaan komt door het onderhoud. De vereniging heeft dit jarenlang vanuit geld voor groendiensten gestimuleerd. Onlangs is ook nog de fles op landgoed Schellerberg opgeknapt door de vereniging. In deze kolk zwommen vroeger de schoolkinderen die naar het schooltje aan de Schellerbergweg gingen.

Lepelaars, ijsvogels, slechtvalken, bevers en kievitsbloemen

Het Buurtschap IJsselzone kenmerkt zich door lange en diepe kolken, meidoornstruiken en hagen, lei-bomen, wilgen en twee boomgaarden. Ook de flora en fauna doet het goed. Heel wat planten, vogels en andere dieren profiteren van de waterrijke omgeving. Lepelaars, ijsvogels, sperwers, steenuilen en de slechtvalk worden hier regelmatig gespot. Ook de bever heeft zijn plekje in deze IJsselzone. En zelfs de zeldzame kievitsbloem tref je aan in het buurtschap.

Activiteiten overgedragen

Dat vandaag de activiteiten van de vereniging zijn opgeheven betekent niet dat het landschap verloren gaat. De uitvoering van de groene diensten in de IJsselzone worden per 1 april 2016 overgedragen aan de Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta (SPLIJ+). De buurtvereniging Schelle-Oldeneel en Vereniging Buurthuis Eben Haëzer/Spoolderbelangen gaan er voor zorgen dat  het landschap zijn open en groene karakter behoud.

De bankjes die geplaatst zijn door het Buurtschap worden vanaf nu onderhouden door de gemeente Zwollertschap IJsselzone bij de fietspaden over de IJsseldijk
De bankjes die geplaatst zijn door het Buurtschap worden vanaf nu onderhouden door de gemeente Zwollertschap IJsselzone bij de fietspaden over de IJsseldijk
Wie kent ze niet. De hekken van het Buurtschap IJsselzone bij de fietspaden over de IJsseldijk
Wie kent ze niet. De hekken van het Buurtschap IJsselzone bij de fietspaden over de IJsseldijk
Het Buurtschap IJsselzone heeft in de loop der jaren heel wat informatieborden geplaatst.
Het Buurtschap IJsselzone heeft in de loop der jaren heel wat informatieborden geplaatst.
Het gebied Buurtschap IJsselzone op de kaart
Het gebied Buurtschap IJsselzone op de kaart
Buurtschap IJsselzone krijgt voor haar inzet een mooie Zwarte Populier van de gemeente Zwolle
Buurtschap IJsselzone krijgt voor haar inzet een mooie Zwarte Populier van de gemeente Zwolle. Links de heer Gulikers die voor het Buurtschap een wandel- en fietsrouteboekje heeft gemaakt die ooit een keer is verspreid over heel Zwolle-Zuid
Buurtschap IJsselzone krijgt voor haar inzet een mooie Zwarte Populier van de gemeente Zwolle - De aftredende bestuursleden Adri Wever (2e van rechts) , Marianne van Zon- Van Altena (geheel links) en Peter Jansen (3e van links) werden hiermee bedankt voor hun inzet de afgelopen toen jaar. Wethouder 'Buiten' Filip van As schept in het midden het gat dicht met hup van de ROVA medewerker.
Buurtschap IJsselzone krijgt voor haar inzet een mooie Zwarte Populier van de gemeente Zwolle – De aftredende bestuursleden Adri Wever (2e van rechts) , Marianne van Zon- Van Altena (geheel links) en Peter Jansen (3e van links) werden hiermee bedankt voor hun inzet de afgelopen toen jaar. Wethouder ‘Buiten’ Filip van As schept in het midden het gat dicht met hup van de ROVA medewerker.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button