Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Vele besluiten in Zwolse gemeenteraad

Zwolle – Maandagavond 6 november was er weer een besluitvormingsronde in de Zwolse gemeenteraad. Daarin waren er 26 agendapunten en subagendapunten, een In Memoriam en drie insprekers.

Herdacht is Madelinde Lammers-Tuk, informatiemanager van de gemeente Zwolle. Zij werd 53 jaar en overleed aan een vorm van kanker. Zij werd geroemd door burgemeester Peter Snijders om haar inzet voor de gemeente, en voor de stad en haar inwoners. Collega’s liepen met haar weg en iedereen zal haar missen, zei de burgemeester.

De eerste inspreker was Henry van der Veer, hij presenteerde een petitie om de zomerkermis in de binnenstad te houden. Hij gebruikte daarvoor argumenten van nostalgie: de kermis in de binnenstad is vertrouwd en gezelliger, zegt hij, en is een trekker voor de binnenstad.

De tweede inspreker is Jasper van Stiphout, van de commissie Pumptrack in Zwolle. Zij wil een pumptrack baan realiseren in Zwolle-Zuid en benadrukt wat voor gezondheids- en sociale winst dat oplevert. Zij vraagt de gemeente om budget en ruimte aan te bieden. Tot nu toe hoorde zij slechts dat de gemeente zich er in 2025 over kan buigen, en dat vinden zij te lang.

Er was ook een derde inspreker: Indra Loef namens een aantal leerlingen van Gymnasium Celeanum. Zij maakten een winnende film over jongerenentertainment in Stadshagen. Deze vergeleken dat met Zwolle-Zuid. Er zijn wel een aantal plekken voor jongeren, maar te weinig, vinden zij. Daarom willen zij meer ontmoetingsplaatsen voor jongeren die vooral gezellig zijn en waar zij kunnen werken, leren, kletsen en iets eten of drinken.

VVD raadslid Jeroen Doornbos nam afscheid van de raad omdat hij meer tijd wil voor zijn gezin en zijn ondernemerschap. Burgemeester Peter Snijders en fractievoorzitter Johran Willigers spraken lovende woorden over hem. Hoe hij het altijd goed wil doen en op de moeilijkste momenten er is om oplossingen te vinden. Zelf vetelde hij dat hij in de loop van de tijd zich steeds meer een echte Zwollenaar is gaan voelen, want oorspronkelijk is hij een Drent.

Tekorten Stadkamer

D66 diende mondelinge vragen in over tekorten bij de Stadkamer. Wethoudr Monique Schuttenbeld ziet dat alle kosten gestegen zijn en dat er ook meer soorten kosten zijn bijgekomen, bijvoorbeeld voor beveiliging en overhead kosten. Het is een lijn die overal in het land zichtbaar is, ook bij maatschappelijke instellingen. De wethouder gaat dit voor Zwolle in kaart brengen. In het voorjaar van 2024 moet er dan iets gaan gebeuren, de Stadkamer heeft tot die tijd nog wel een buffer.

Er zijn agendapunten aangedragen over de Zomerkermis, de Omgevingswet en het Sociaal Domein. Over deze onderwerpen gaat de gemeenteraad dan op termijn in gesprek.

Parkeerheffing

De SP wil dat de parkeerheffing in de wijk Hogenkamp en Indische Buurt van tafel gaat, of dat in ieder geval de lage inkomens dat niet hoeven te betalen. Wethouder Gerdien Rots zegt dat dat niet mogelijk is. Parkeren is volgens haar maar een klein gedeelte van de kosten van een auto, en men krijgt er een mooiere en veiligere straat voor terug. Het voorstel over de parkeeregulering in deze wijk wordt met een meerderheid aangenomen. De PvdA was tegen, en de VVD is van mening dat het draagvlak voor deze plannen te laag is.

Wat betreft het Ruimtelijk Ontwikkel Plan (ROP) van de Nieuwe Veemarkt past het CDA een verbetering toe van een fout in de tekst over de percentages koop of huur. Deze wordt door de wethouder in hetstuk opgenomen. De SP wil via een motie dat als er wijzigingen optreden in de plannen, bijvoorbeeld doordat een wooncoöperatie niet slaagt, deze worden omgezet in sociale huurwoningen, omdat hieraan zo’n groot tekort is. Wethouder Gerdien Rots zegt dat zij bij veel interesse zelfs een tweede wooncoöperatie zal starten. Zij ontraadt de motie omdat ze alles zal regelen binnen de betaalbaarheidsafspraken die er al zijn. Deze motie is niet aangenomen.

Bogenhal

Over de Bogenhal onder de IJsselhallen is ook gesproken. Het CDA kwam met een motie om de exploitatie van de hal meer sluitend te krijgen voor de eerste tien jaar, maar ook daarna. Wethouder Rots zei daarop dat de plannen aansluiten bij de ambitie van de stad en dat de korten al geminimaliseerd zijn. D66 noemt de Bogenhal een trekpleister voor de wijk, en dat mag best iets kosten. Een meerderheid van de raad stemt voor de motie, enhet voorstel zelf over de Bogenhal is unaniem aangenomen.

Een motie van Swollwacht om de zomerkermis terug te krijgen naar de binnenstad haalt het niet, omdat de partijen eerst het Rondetafelgesprek dat hierover gepland is, af willen wachten. Het CDA wil praten over de invloed die de Provincie wil uitoefenen op de RES (Regionale Energie Styrategie) en welke effecten dat heeft op de gemeente. De verantwoordelijke wethouder ziet het belang van samenwerking met de provincie en de motie wordt met een raadsmeerderheid aangenomen.

Hidden Disabilities Sunflower

De laatste motie van deze avond is van de VVD en zij wil het mogelijk maken om de HiddenDisabilitiesSunflower beschikbaart te maken voor Zwollenaren. Dit is een teken waarmee mensen duidelijk kunnen maken dat zij een onzichtbare handicap hebben, zodat mensen zich in hun gedrag kunnen aanpassen. Deze motie is unaniem aangenomen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button