RadioStudio StadkamerZorg & Welzijn

‘Buurten met Boodschappen’

Stichting Present biedt hulp als je er zelf niet meer uitkomt

Zwolle – “6100 huishoudens in Zwolle zitten op of onder het minimum, dat zijn 9600 personen, waarvan ruim 2000 kinderen,” Mariëlle Kisjes kent de cijfers uit de armoede-monitor als geen ander. Ze is één van de personen achter de Stichting Present. Deze stichting schiet te hulp als mensen er zelf niet meer uitkomen. “Dat kan zijn met hele concrete hulp via bijvoorbeeld de werkgroep Helpende Handen, maar ook met projecten als Buurten met Boodschappen.” Mariëlle was te gast in Studio Stadkamer om over de stichting en haar projecten te vertellen. 

Studio Stadkamer is het lunchprogramma op Radio Focus. Iedere dinsdag en vrijdag – tussen 12 en 14 uur – wordt dit live uitgezonden vanuit het huiskamercafé in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Recentelijk kwam de nieuwe armoede-monitor voor Zwolle uit. Niemand wordt blij van de cijfers die daarin vermeld zijn. In een tijd waar het de gemiddelde Nederlander voor de wind gaat, zien we dat dat lang niet voor iedereen geldt. Ook in Zwolle komt relatief een grote groep mensen voor in de monitor. Zo’n 6100 huishoudens leven op of zelfs onder het bestaansminimum. Zelfstandig uit de financiële problemen is door allerlei oorzaken vaak onmogelijk. Gelukkig zijn er in Zwolle een aantal organisaties die hulp kunnen bieden.

Project en Traject-coördinator Mariëlle Kisjes van Stichting Present in de Studio van Radio Focus. ©RTV Focus

Stichting Present

Eén daarvan is de Stichting Present. Zij werken als een soort bemiddelingsburo tussen hulpvragenden en vrijwilligers. De hulpaanvraag komt altijd via een sociale hulpverlener bij Present binnen. Vervolgens gaat de stichting op zoek naar vrijwilligers die ook die specifieke hulp kunnen bieden. Daarbij werkt Present altijd vanuit het aanbod. “De vrijwilligers bepalen, welke hulp zij willen bieden, dat kan soms heel praktisch en toegespitst op een korte klus zijn. Zoals bijvoorbeeld bij het schilderen van je nieuwe huis na een scheiding. Maar soms zijn het ook langere projecten waarbij naast de directe hulp ook het sociale aspect een rol speelt.”
Eén van die projecten is ‘Buurten met Boodschapppen’.

Eigen Schuld?

Na afloop van de uitzending spraken we nog wat door met Mariëlle. Ïk kan wel een heel uur vullen met alle voorbeelden die we tegenkomen.” vertelde ze. Het opvallendst daarbij is misschien nog wel dat – in tegenstelling tot wat nog wel eens gedacht wordt – mensen heel vaak zonder dat ze er wat aan kunnen doen, in deze situaties terecht komen. “Een mooi voorbeeld om dat te onderstrepen is het verhaal van de man, met goede baan, die zijn hulpbehoevende moeder ging verzorgen. Dat ging goed, totdat hij buiten zijn schuld, zijn baan kwijtraakte. De lasten bleven echter gewoon doorgaan. En het lukte hem niet meer om alle eindjes aan elkaar te knopen. Op het eind was hij alles kwijt, niet alleen zijn baan maar ook zijn huis. En dat allemaal geheel buiten zijn schuld om.”

Meer over Stichting Present en hun projecten is te vinden op deze pagina

Stichting Present

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button