Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

Buschauffeurs streekvervoer leggen vanaf woensdag werk neer; vervoersmaatschappijen willen niet in gesprek

Zwolle – Buschauffeurs in het streekvervoer leggen 19, 20 en 21 oktober het werk neer. “Ze eisen van hun werkgever een fatsoenlijke cao en ze voeren actie tegen de afbraak van het openbaar vervoer.”, aldus FNV Bondgenoten. In Zwolle rijden de RRReis bussen van de streekvervoer en de stadsdienst niet. De chauffeurs zelf moeten zich melden bij de stakingskas in Hengelo, Almelo, Deventer of Enschede.

De stakingen van aankomende week volgen op eerdere stakingen en een grote landelijk manifestatie van vorige maand. Daarin gaven de chauffeurs de werkgevers vijf weken de tijd om weer om tafel te gaan zitten. ‘Dat weigeren ze tot nu toe. Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel. Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten.”

10 % loonsverhoging

De chauffeurs willen een loonsverhoging ter compensatie van de prijsstijgingen van 10 procent en een koopkrachtverbetering van 100 euro. Daarnaast moeten de werkdruk en het personeelstekort aangepakt worden. Zo moet een generatiepact ingevoerd worden, waardoor 63-plussers minder kunnen gaan werken met behoud van 80 procent van het salaris en 100 procent pensioenopbouw. “Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt’, aldus Marijn Van Der Gaag van het FNV.

Video opgenomen tijdens de staking op 8 juni 2022 op het bus depot in Zwolle

Vervoerders niet blij

Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is niet blij met de staking: “De FNV-staking voor de cao OV 2021-2022 heeft geen enkele zin. Het heeft alleen maar nadelen: het dupeert de reizigers, het kost de stakende medewerkers geld, het kost de ov-bedrijven geld en het schaadt de betrouwbaarheid van het vervoer en het aanzien van de sector.”

De FNV-staking voor de cao OV 2021-2022 heeft geen enkele zin. Het heeft alleen maar nadelen. Fred Kagie VWOV

De vervoerders hebben de medewerkers die vallen onder de cao Openbaar Vervoer 2021-2022 dit jaar al een eenmalige uitkering van €1.000,- bruto aangeboden. “Iedereen merkt dat het leven duurder is door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie. Medewerkers hebben behoefte aan direct merkbare oplossingen. Met vakbond CNV zijn we hierover in gesprek gegaan, de extra uitkering is het resultaat van deze gesprekken.” aldus Kagie. De vervoerders willen daarom ook niet verder in gesprek met de FNV over de CAO 2021 / 2022.

De VWOV roept vakbond FNV op om de staking van 19, 20 en 21 oktober op te schorten en te komen praten over de nieuwe cao OV 2023.

Staking FNV streekvervoer op bus depot Hessenpoort in Zwolle – Forto archief 8 juni 2022 © RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button