Voorpagina

Burgemeester verbiedt demonstraties op Rodetorenplein tijdens Sinterklaasintocht

Zwolle – Op het Rodetorenplein, is het zaterdag, tjjdens de intocht van sinterklaas, verboden om te demonstreren. Dat heeft burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle zojuist in een persverklaring laten weten. De landelijke actiegroep KOZP (Kick Out Zwartte PietP had eerder deze maand laten weten actie te willen gaan voeren tijdens de intocht in Zwolle. Ook in andere steden staan acties op het programma.

Burgemester Henk Jan Meijer verklaart: “We hebben een kennisgeving ontvangen waarin een demonstratie tijdens de intocht van Sinterklaas wordt aangekondigd. Als gemeente maken we nu de afweging of er voorwaarden aan de demonstratie verbonden worden om de demonstratie en intocht op een veilige manier te laten verlopen. Uiteraard hopen we op een mooie en feestelijke intocht in Zwolle, met respect voor elkaar.

In Nederland heeft iedereen het recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Ook geldt voor iedereen het recht om te demonstreren. Het dus niet aan de gemeente om hier wel of geen vergunning voor te verlenen. De kennisgeving moet worden gedaan om de gemeente de gelegenheid te geven om af te wegen of er voorwaarden aan demonstraties verbonden worden. Hierbij wordt gekeken naar de openbare orde en veiligheid, verkeersveiligheid en gezondheid van mensen.

Demonstraties op het Rodetorenplein zijn aanstaande zaterdag niet toegestaan in verband met de drukte daar, we kijken daarom naar een andere plek in de binnenstad.

Bij grote evenementen worden er altijd veiligheidsmaatregelen genomen, dat is nu ook het geval. De inhoud van deze maatregelen kunnen we zoals gebruikelijk niet delen.”

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button