Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Burgemeester Snijders stuurt vanuit zijn ‘cockpit’ raadsvergadering aan

Zwolle – Het was even wennen voor de meeste raadsleden, maar de eerste digitale gemeenteraadsvergadering in de Zwolse geschiedenis is een feit. Burgemeester Snijders zit de raad voor vanuit de raadszaal.

Hij doet met zijn headset denken aan de gezagvoerder die zijn cabinepersoneel gestructureerd toespreekt. De raadsleden doen mee vanuit huis. De één met waarschijnlijk de game headset op het hoofd van de thuiswonende zoon of dochter, de ander voor de webcam van de laptop. Voor het publiek thuis in ieder geval een leuk inkijkje in het huiselijke leven van onze volksvertegenwoordigers. Van een muziekstudio bij PvdA’er Patty Wolthof tot een schilderij met damhert bij Eildert Noorda van GroenLinks.

De start van de raadsvergadering had wat weg van het Eurovisie songfestival. Raadsleden werden één voor één opgeroepen om in beeld te verschijnen en met naam en partijkleur te melden dat ze aanwezig waren. En dat 44 keer. May i have your votes please! Een verplichting, omdat anders de inbreng niet rechtsgeldig is. Het voorstelrondje duurde al met al meer dan 20 minuten. Mark Oldengarm van D66 was wat verlaat door technische problemen, Leo Elfers van het CDA moest helemaal verstek laten gaan door een weigerende verbinding.

Maar afgezien van wat blikkerige stemmen en webcams die wel eens ondersteboven draaiden verliep het technisch prima. Niet veel meer dan een uur later kon burgemeester Snijders de vergadering dan ook goed afsluiten: “Een bijzondere vergadering, waarvoor vooraf enorm veel werk is verzet om dit zo glad te laten verlopen. Blijf gezond, houd moed en heb lief!”

Of het nog beter kan? Vast! Woensdag wordt de vergadering door Snijders met alle fractievoorzitters geëvalueerd.

Sinds 7 april geldt de spoedwet digitale besluitvorming voor decentrale overheden. Met deze wet kunnen gemeenteraden, provinciale staten, waterschappen en eilandsraden straks tijdelijk via een digitale vergadering rechtsgeldige besluiten nemen. In eerste instantie geldt de wet tot 1 september dit jaar met de mogelijkheid om te verlengen. Voorwaarde is dat de openbaarheid van vergaderingen behouden blijft via een openbare videoverbinding. Daarvoor moet het systeem dat een orgaan gebruikt bij alle leden beschikbaar zijn en moeten de leden voor de voorzitter, elkaar en het publiek herkenbaar zijn.
De fractievoorzitters en burgemeester van Zwolle hebben besloten dat de in ieder geval tot en met 28 april er naast de raadsvergaderingen, geen andere raadsbijeenkomsten worden gehouden. Debatrondes zullen doorgaan in de Raadzaal met 1 woordvoerder per fractie, zonder publiek en pers en met zo weinig mogelijk ambtelijke ondersteuning. Het gaat daarbij om onderwerpen die niet langer kunnen worden uitgesteld. De eerstvolgende debatronde zal maandag 11 mei zijn. De informatierondes zullen de komende periode niet doorgaan.
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button