Voorpagina

Burgemeester Snijders legt krans bij Ter Pelkwijk-monument

Geen grote dodenherdenking in Zwolle

Zwolle – “Ik had me erop verheugd om deze twee dagen samen met heel veel Zwollenaren te vieren en te delen. Erg jammer dat dat nu niet kan.” Aan het woord is burgemeester Peter Snijders van Zwolle. Het zou zijn eerste 4 & 5 mei-viering worden in Zwolle. En sociaal mens als hij is had hij dat het liefst met een grote schare Zwollenaren willen vieren. Maar Snijders is ook de voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland en weet dus als geen ander dat dat er op dit moment niet inzit.

Dus trok hij vanmorgen samen met zijn echtgenote Geeke, naar een leeg Ter Pelkwijk-park en legde daar samen één krans. Dat deed hij voor alle groepen die er normaal kransen leggen en geheel zonder publiek, op een verdwaalde voorbijganger na die het wonderlijke tafereel van een afstandje gadesloeg.

Stadsdichter Jeroen Kraakman las zijn gedicht al voor voordat de burgemeester arriveerde. Ook hij stond dus in een verder verlaten Ter Pelkwijk-park. ©RTV FOCUS

Zelfs Stadsdichter Jeroen Kraakman was toen al vertrokken. Kraakman schreef speciaal voor deze dag een gedicht waarin hij – mede op verzoek van de gemeente – een verbinding zocht tussen de helden van toen en de helden van nu. Ook voor de stadsdichter moet het een wonderlijk gevoel zijn geweest. In zijn ééntje achter een katheder in een leeg park je herdenkingsgedicht voordragen. “Het was lastig om de goede woorden te vinden, maar ben uiteindelijk heel blij met het resultaat,” vertelde hij na afloop.

Om de Zwollenaren toch de gelegenheid te geven de kranslegging te zien maakte de gemeente filmopname die later op de dag online komen.

Hoewel er dus geen grote herdenking is, namen individuele Zwollenaren soms wel zelf het initiatief om bloemen te leggen bij het monument. “We creëren zo ons eigen moment,”aldus deze moeder die samen met haar peuter naar het monument kwam, net nadat de burgemeester de krans had gelegd. De peuter had het boeket (met de grote oranje bloem) zelf samengesteld. ©RTV FOCUS

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button