Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Burgemeester Snijders installeert en feliciteert nieuwe raad

Zwolle – Woensdagavond 30 maart is de nieuwe gemeenteraad van Zwolle geïnstalleerd. dat deed burgemeester Peter Snijders met een toespraak. Ook liet hij de nieuwe raad een eed of belofte afleggen.

Inmiddels zijn afgelopen maandag de geloofsbrieven van de nieuwe raadsleden goedgekeurd, zijn ze benoemd, en hebben ook allen hun benoeming aanvaard. Nieuwe namen in de raad zijn Eibert Geerts en Marieke Herweijer, CU, Miriam Ntumba, Marloes Visser, Joey Boon, GroenLinks, Regien Courtz, Monique Bakker, VVD, Maxim van der Veen, Alida Renkema, Laura van de Giessen, CDA, Luna Koops PvdA, Paul Guldemond, Suzanna de Sevren Jaquet, Lizet Klein Nagelvoort, Marco van Driel, D66, Asia Golunska, Swollwacht, Debbie Matthijsen, Annemarie Spruijt, PvdD, Koen van Baal, SP, en Cankut Ergan van Volt.

Discipline

Omdat er nu twee fracties meer zijn door de toetreding van Volt en de PvdD, zegt burgemeester Snijders dat de discipline in de vergadering nog belangrijker wordt als men op tijd klaar wil zijn. In de verkiezingscampagne hebben de partijen al laten zien hoe zij verder willen met de stad. De opkomst was echter laag in vergelijking met andere jaren. Dit jaar ging zo’n 55% van de Zwolse inwoners naar de stembus. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde, maar toch te weinig. Volgens Snijders is het een taak voor de nieuwe raad om burgers meer bij de politiek te betrekken.

In de nieuwe raad zijn er nu 21 nieuwe leden, en 18 die al lid waren. De gemiddelde leeftijd van de raadsleden is 42 jaar, wat jong is. Ook zijn er voor het eerst meer vrouwen dan mannen in de gemeenteraad van Zwolle. De belangrijkste eerste taak van de nieuwe raad is de vorming van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Daarvoor is inmiddels al verkenner Arie Slob aangesteld. Alle inwoners blijven geïnformeerd worden over de vooruitgang hiervan. Er zal moeten worden nagedacht over de werkwijze van de raad/fracties en wethouders.

Geproefd

Volgens burgemeester Snijders is politiek zo leuk om te doen dat het bijna verslavend is. Wie ervan heeft geproefd, wil er niet meer buiten. Er komen de komende tijd veel uitdagingen af op de gemeenteraad. Dat zijn bijvoorbeeld het ongetwijfeld groeien van de stad, duurzaamheid, klimaat, sociale onderwerpen, veranderende arbeidsmarkt, versterking sociale basis en sociaal domein.

Ook wordt de regio als onderwerp steeds belangrijker, zegt Snijders. Regio’s trekken steeds sterker met elkaar op. Brede welvaart en welzijn vragen daarbij de aandacht. Hij verwacht dat er extra taken vanuit de rijksoverheid naar de gemeenten komen. Dit moet samen met de regio worden opgepakt. De raad moet daarbij de belangen van de gemeente blijven behartigen.

Eed of belofte

Van de nieuwe raadsleden legden er 23 de belofte af, en 15 leden de eed. Het verschil is dat bij de één gerefereerd wordt aan God, bij de ander niet. Het doel van deze actie, die de werkelijke beëdiging is, is dat de nieuwe raadsleden beloven in de geest van de grondwet te gaan werken. Ze geven aan daarbij vrij van gunsten en giften te blijven en onafhankelijk te opereren, getrouw aan de wet.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button