Kunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Burgemeester Meijer opent expositie 100 jaar vrouwenkiesrecht

Zwolle – Burgemeester Meijer heeft maandagochtend de expositie ‘Voxpop. Alle stemmen gelden’ geopend in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen stelden Allemaal Zwolle, de IJsselacademie, het Historisch Centrum Overijssel, de Stadkamer en de provincie Overijssel deze expositie over democratie en 100 jaar vrouwenkiesrecht samen.

tekst gaat verder onder de foto

Foto © RTV Focus Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer opent de expositie Vrouwenkiesrecht

Niet zonder slag of stoot

‘Vrouwenkiesrecht strekt tot voordeel van allen!’ Onder die leus streden vrouwen begin twintigste eeuw voor het recht om te stemmen. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Kiesrecht voor mannen én vrouwen.

De invoering van het algemeen kiesrecht in 1919 ging niet zonder slag of stoot. Zwolle werd een decor voor vele discussies, debatten en demonstraties.


Vincent Robijn, directeur van het Historisch Centrum Overijssel en Stichting Allemaal Zwolle vertelt over het ontstaan van het vrouwenkiesrecht.

Foto © RTV Focus Zwolle – Vincent Robijn

‘Voxpop. Alle stemmen gelden’

De expositie ‘Voxpop. Alle stemmen gelden’ neemt je mee naar de Zwolse ‘Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht’, de geschiedenis van de Provinciale Statenverkiezingen en de eerste vrouwen in de Overijsselse en Zwolse politiek.

De expositie is vanaf vandaag tot en met 16 maart gratis te bezoeken in Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Foto © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren