Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Burgemeester Henk Jan Meijer onderscheiden als ereburger en Officier Oranje Nassau

Volop waardering voor bezielende, bescheiden en betrouwbare Henk Jan Meijer

Zwolle – Henk Jan Meijer is bij zijn afscheid als burgemeester vrijdagmiddag benoemd tot ereburger van Zwolle en tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Meijer kreeg de insigne en het lintje opgespeld tijdens zijn afscheidsreceptie in de Grote Kerk in Zwolle.

We weten dat je Zwolle altijd in je binnenzak hebt zitten en nog veel meer in het hart meedraagt Locoburgemeester René de Heer

Locoburgemeester René de Heer spelt burgemeester Henk Jan Meijer het gouden draaginsigne op. Rechts vice-voorzitter van de gemeenteraad Claudia van Bruggen met de erepenning behorende bij het ereburgerschap. © RTV Focus Zwolle

Locoburgemeester René de Heer benoemde Meijer tot ereburger voor zijn uitzonderlijke verdiensten als ambassadeur van de stad. Namen het college de gemeenteraad en de burgers van Zwolle speldde hij de gouden draaginsigne op bij Meijer. Ook kreeg de scheidend burgemeester de legpenning uitgereikt die bij het ereburgerschap hoort.

De Heer sprak Meijer toe en refereerde in zijn speech aan het rapportcijfer 8 dat de stad onlangs van zijn burgers heeft gekregen: “Het is voor mij ook een cijfer dat aangeeft wat jij voor onze stad hebt betekend. In de manier waarop je burgemeester bent geweest, burgervader bent geweest, maar vooral ook mens bent geweest voor onze stad. En je gaat nog door. Hopelijk als ambassadeur. In de Eerste Kamer, in de verschillende zittingen, weten we dat je Zwolle altijd in je binnenzak hebt zitten en nog veel meer in het hart meedraagt”.

Op de voorste rij Henk Jan Meijer met vrouw en dochters, Coby Zandbergen en Peter Snijders, de nieuwe burgemeester van Zwolle  © RTV Focus Zwolle

Maar niet alleen het ereburgerschap viel Meijer ten beurt. Ook kreeg hij van Commissaris van de Koning Andries Heidema de de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens de overhandiging roemde Heidema de maatschappelijke verdiensten op internationaal niveau, waaronder de inzet om de Hanzesteden internationaal neer te zetten maar ook zijn coördinerende rol bij de opvang van asielzoekers in de regio.

De nieuwe burgemeester Peter Snijders over de rol van Henk Jan Meijer in het openbaar bestuur. Rechts is het hologram standbeeld te zien dat Henk Jan Meijer uitgereikt kreeg. © RTV Focus Zwolle

Naast onderscheidingen ook veel lovende woorden. De nieuwe burgemeester van Zwolle Peter Snijders speechte over de sterke rol van Meijer voor het openbaar bestuur in de Regio Zwolle: “Het ga je goed. Je hebt ons veel geleerd en wij brengen het verder”.

Bezielend, bescheiden en betrouwbaar zijn voor de stad, daarvoor maak in een diepe buiging! Coby Zandbergen

Coby Zandbergen © RTV Focus Zwolle

 

Jacco Vonhof, Voorzitter MKB Nederland prees Meijer voor zijn betrouwbaarheid. “Als ondernemer heb je maar √©√©n ding nodig. Een betrouwbare overheid die koers houdt.” En dat is al die jaren in Zwolle gelukt, zo stelt Vonhof, er met humor aan toevoegend “Ook als er even geen VVD in de coalitie zat”.

Als blijk van waardering kwamen Snijders, Vonhof en Coby Zandstra, voorzitter College van bestuur van het Cibap met een virtueel standbeeld van Meijer. Zandbergen: “Voor alle memorabele feiten. Bezielend, bescheiden en betrouwbaar zijn voor de stad, daarvoor maak in een diepe buiging!” de daad bij het woord voegend.

Rapper en zanger Typhoon bedankt Meijer : “Dit keer niet voor de koning, maar een beetje voor onze eigen koning, burgemeester Henk Jan Meijer”.

Naast de speeches was er een muzikaal programma. Zo trad de Zwolse zanger Typhoon op met het nummer dat hij ook zong voor de Koning in de Ridderzaal bij de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. “Dit keer niet voor de koning van Nederland, maar een beetje voor onze eigen koning, burgemeester Henk Jan Meijer” aldus Typhoon. Mannenkoor De Koorbazen uit Zwolle eindigden de middag met een nummer uit The Godfather.

De Koorbazen © RTV Focus Zwolle

 

Typhoon © RTV Focus Zwolle
De dochter van Henk Jan Meijer gaf har vader een agenda. Nodig want vanaf vandaag heeft Meijer geen secretaresse meer en moet de eigen agenda worden bijgehouden © RTV Focus Zwolle

 

Scheidend burgemeester Henk Jan Meijer met zijn vrouw. © RTV Focus Zwolle

 

 

Back to top button