Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Buitenspelen mogelijk voor iedereen

Speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

Zwolle – Samen spelen, dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Want hoe speel je samen met andere kinderen als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit? Toegankelijk Zwolle heeft samen met een aantal ouders van kinderen met een beperking een projectplan opgesteld. In dit projectplan wordt een voorstel gedaan om drie speeltuinen in Zwolle Zuid toegankelijk en inclusief te maken.

Om het sport- en spelaanbod te vergroten voor alle kinderen, organiseert Toegankelijk Zwolle twee buitenspeeldagen samen met Travers Welzijn, SportServiceZwolle en Speeltuinbende. Op 16 juni was de eerste buitenspeeldag, de tweede is op 19 juni.

“Onbekend maakt onbemind, helaas”

Thirza is aanwezig bij de buitenspeeldag. Zij vertelt waarom het belangrijk is dat kinderen samen spelen, “Kinderen met een beperking gaan vaak naar aparte scholen. Hierdoor zijn ze minder zichtbaar voor andere kinderen die naar het reguliere onderwijs gaan. En helaas maakt onbekend onbemind.” Thirza heeft dit zelf ondervonden, haar dochter kan door een beperking niet overal met iedereen spelen. ”Een klein voorbeeld is bijvoorbeeld het mulle zand bij de speeltuinen. Ik kan met mijn dochter niet even naar een speeltuin, omdat het gewoon niet toegankelijk is voor een rolstoel.”

Luister hieronder naar het verhaal van Thirza:

De motie

Margriet Leest, raadslid bij GroenLinks Zwolle, heeft vorig jaar een motie ingediend om speeltuinen toegankelijker te maken. De motie is destijds aangenomen. “Tijdens de eerste lockdown heb ik veel gewandeld. Ik kwam toen veel ouders tegen van kinderen met en zonder beperking. Ik vond het pijnlijk om te zien dat niet alle kinderen konden spelen in de speeltuin.” Per wijk wordt gekeken naar de aanpassingen die gedaan moeten worden om de speeltuinen toegankelijker te maken. “In samenspraak met ouders, de gemeente en andere organisaties wordt er gekeken naar een duurzame manier om kinderen samen te laten spelen.”

 

De gemeente Zwolle heeft een bedrag beschikbaar gesteld om een deel van de gemaakte plannen te realiseren. Daarnaast worden er fondsen aangeschreven om meer geld op te halen.

© RTV Focus Zwolle

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button