KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Buitengeluk in Zwolse wijken

Zwolle – Tot de zomer worden in meerdere Zwolse wijken groene activiteiten voor de jeugd gehouden. Deze vallen allemaal onder het project ‘Buitengeluk’ waarbinnen meerdere organisaties* samenwerken om zo een mooi aanbod voor de jeugd samen te stellen. Denk hierbij aan workshops als een bijenhotel maken, koken zonder Foodwaste, hutten bouwen, botanisch stoepkrijten, waterdiertjes onderzoeken, bomen in de wijk (her)kennen e.d.

Buitengeluk wordt mede georganiseerd door: Stadkamer, Gemeente Zwolle, Xplosief/Green Art Lab, Natuureducatie DRIL, NME OOZ, BSO Doomijn, Travers, Nooterhof, Park de Stadshoeve, OBS De Toonladder, CBS Carillon, Onderwijscentrum de Twijn, Wijkboerderij Klooienberg en LevelZ.

‘Onkruid op je No Foodwaste pizza’

Rutger Hoorn: “Toen ik wist dat ik kooklessen met als thema ‘No Foodwaste’ zou gaan geven in Holtenbroek ben ik gaan zoeken naar een supermarkt die hieraan mee zou willen werken. De Lidl reageerde gelijk heel enthousiast. Bij hun kon ik elke week een doos vol producten ophalen, eigenlijk een soort verrassings-pretpakket met etenswaren die op de THT-datum waren, waar we vervolgens heerlijke gerechten mee hebben gekookt.
Ik heb enorm genoten van het enthousiasme van deze groep nieuwsgierige lekkerbekjes van de Toonladder. Elke week feest!”

John Beumer (NME OOZ): “Rutger geeft binnen Buitengeluk de workshops ‘No Foodwaste’. Hij liet mij heel gemakkelijk aanschuiven om met de kinderen naar eetbare planten rond de school te zoeken. Vogelmuur, Hondsdraf en Smalle weegbree groeit er al volop! En vervolgens voegde Rutger met de kinderen deze ‘wildpluk’ toe aan de gerechten. Lekker hoor: ‘broodje Vogelmuur en pizza met Hondsdraf’.”

Ervaringen

Enkele leerlingen van OBS De Toonladder vertelden op de laatste kookdag op hun school over het belang van No Foodwaste en eten uit de natuur:
Troy (11 jaar): “We doen dit want als we het niet doen dan wordt er allemaal eten weggegooid dat over de datum is. Dat is zonde van eten dat je nog wel kunt eten omdat het gewoon nog goed is.”
Milan (9 jaar): “Je moet niet zomaar goed eten weggooien. Als er staat ‘tenminste houdbaar tot’ en die datum is net voorbij, maar het ruikt nog goed dan kun je het nog eten of drinken.”
Je kunt ook planten uit de natuur eten. Veel meer dan ik had verwacht. En ook rauw. Als je weet wat eetbaar is dan kun je dat gewoon plukken en opeten.
Jason (10 jaar): Ik vind deze kooklessen leuk omdat het ervoor zorgt dat ik wat anders leer koken dan mijn ouders altijd doen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van broodpudding. Dat hadden we gemaakt van oud brood dat we kregen van de Lidl. Wildplukken vind ik heel handig. Je kunt bijvoorbeeld van heel veel planten thee maken. En dat kost dus helemaal niks. Als je maar niet plukt waar honden kunnen piesen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button