Brug blijft dicht: eerste vaatje bokbier strandt op de kade in Zwolle
Zwolle – Wat een bak! De traditionele intocht van het eerste vaatje bokbier in Zwolle liep vanmiddag letterlijk en figuurlijk in het water. De historische tjalk die het eerste vat herfstbier moest afleveren bij café Het Beugeltje aan de Thorbeckegracht, kwam niet verder dan de Diezerpoortenbrug. De brugwachter van de gemeente Zwolle die de brug om klokslag twee uur open zou doen, kwam niet opdagen.
En dus zat er voor de bemanning niks anders op dan het vaatje – én de feestelijke drumband van 103DB – aan wal te zetten aan de verkeerde kant van de brug. Daar begon een onbedoelde hindernisbaan: het vat moest worden gerold, getild en gestuurd langs stoepranden, trappetjes en zelfs een flinke modderplas.
Heldhaftige redding
Onder luid gelach van het publiek namen Fedde Bakker van De Tagrijn en Hilde van de Gezelligheid de taak op zich om het kostbare vat alsnog naar de dorstige Zwollenaren te brengen. “Wat een stunt, dat die brugwachter nou net vandaag niet komt opdagen.” aldus een toeschouwer. Toen het vat eindelijk bij Het Beugeltje arriveerde, werden de ‘vatenduwers’ beloond met een warm applaus.
Stadsomroeper brengt traditie tot leven
Stadsomroeper Peter Vader zette de toon met zijn welbekende oproep: “Boeren, burgers en buitenlui!” Daarmee was de Zwolse traditie van het eerste bokbier officieel geopend. Het eerste glas werd aangeboden aan John van Dinther, oud-voorzitter van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (nu Gastvrij Zwolle), die “veel voor de stad heeft betekend.”
Boktober barst los
Ondertussen vloeide het bokbier al rijkelijk uit de mobiele tapkranen, en werd luid ‘Ik ben een Zwollenaar, Een echte Zwollenaar ” gezongen. Begeleid door een stoet antieke auto’s en gezellige livemuziek ging het vervolgens verder langs de vele horecagelegenheden in de stad, waar het symbolische eerste vaatje werd afgeleverd.
In heel Zwolle wordt de komende weken het begin van het bokbierseizoen gevierd. Oktober is omgedoopt tot Boktober, met in talloze cafés en restaurants speciale bokbiermenu’s en proefacties.































