Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bronzen Herman Brood van Hedon naar Experience aan de Blijmarkt vervoerd met dieplader

Zwolle – Het borstbeeld van Herman Brood is dinsdag verhuist naar het Herman Brood Experience aan de Blijmarkt in Zwolle. Het staat nu in het ‘winkelgedeelte’ van de Experience. Nu, na 16 jaar krijgt het beeld, dat destijds ook is betaald door eigenaar Ivo de Lange, dus een plek in zijn Herman Brood Experience aan de Blijmarkt. Daniëlle en John van ’t Schip waren de eersten die het beeld mochten aanschouwen op de nieuwe plek.

Herman Brood borstbeeld van brons

Het beeld stond jarenlang op de stoep voor Poppodium Hedon. Maar in 2010 haalde eigenaar Ivo de Lange het beeld weg uit angst voor diefstal door brons- en koperdieven. Bij de opening van het nieuwe Hedon pand in 2014 keerde het beeld terug en kreeg een plekje binnen. De Lange laat nu, in goed overleg met Hedon, het beeld verhuizen naar de nieuwe Experience aan de Blijmarkt in Zwolle.

Het bronzen borstbeeld is 95 centimeter hoog en 65 centimeter breed. Het is in 2001 gemaakt door kunstenaar Frank Rosen. “Herman vond het wel een leuk beeld, lekker rauw, niet zoals bij Madame Tussaud”, zo liet de Lange destijds weten in een interview in de Trouw.

De dood van Herman Brood op 11 juli 2001 bracht de zaak in een stroomversnelling. Zo ook de discussie over waar het beeld moest komen. Zo was de Grote Markt in Zwolle één van de geliefde locaties van het Zwolse publiek. De winkeliersvereniging Assendorp zag het beeld liever in de wijk  waar Herman geboren is (Fuchsiastraat Pierik / Assendorp) en poppodium Hedon vond het een mooi eerbetoon aan de Wild Romance die regelmatig bij hun had opgetreden. De laatste is het uiteindelijk geworden.

Herman vond het wel een leuk beeld, lekker rauw, niet zoals bij Madame Tussaud Ivo de Lange

 

Herman Brood Experience

Gerelateerde artikelen

Back to top button