Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Britten krijgt 4 jaar steun van Fonds voor Cultuurparticipatie

Zwolle – Het Fonds voor Cultuurparticipatie maakte gisteren bekend dat Stichting Benjamin Britten Orkesten uit Zwolle een meerjarige subsidie ontvangt voor de periode 2021-2024. De steun betreft een instellingssubsidie voor talentontwikkeling.

De stichting is enorm blij met de landelijke erkenning voor haar werk. Loes Visser, artistiek leider: “Deze steun stelt ons in staat om nog meer kinderen te inspireren een strijkinstrument te bespelen, jong talent te coachen en begeleiden en jonge docenten een kans te geven zich te ontplooien. Daarnaast kunnen we het Britten Concours en onze Britten Academie verder ontwikkelen.” De commissie zegt overtuigd te zijn van de waarde van Stichting Benjamin Britten Orkesten. In de regio Noord- en Oost-Nederland voorziet ze in een belangrijke behoefte van talenten die verder willen komen binnen de strijkmuziek. De commissie waardeert het dat de activiteiten laagdrempelig zijn en toeleiden naar het kunstvakonderwijs.

Zij vindt het zeer onderscheidend dat de stichting zich naast orkestbegeleiding ook actief inzet om de sector bij elkaar en verder te brengen via het Britten Concours en de Britten Academie. Verder is de commissie onder de indruk van de kwaliteit van de gerenommeerde docenten, juryleden en musici die meewerken aan de projecten en die zijn geselecteerd op hun vermogen om met jong talent te werken. Benjamin Britten Orkesten begeleidt orkestleden actief bij het ontwikkelen van nieuwe plannen. Zo vraagt ze deelnemers aan het begin van elk seizoen naar hun dromen en leerdoelen. De commissie waardeert deze aanpak: jong talent krijgt de kans om veel te beleven en leren en Benjamin Britten Orkesten kan op haar beurt goed aansluiten bij de behoeften van deelnemers.

Stichting Benjamin Britten Orkesten is in 2007 opgericht om de ontwikkeling van jong strijktalent binnen de klassieke muziek te bevorderen. Ze omvat drie jeugdorkesten: het Edward Strijkorkest voor deelnemers vanaf ongeveer 6 jaar en het Benjamin Strijkorkest voor kinderen tussen ongeveer 9 en 14 jaar; deze twee vallen onder de verzamelnaam Jong Britten. Als derde is er het Britten Jeugd Strijkorkest voor gevorderde jonge strijkers met aanleg voor een professionele muzikale carrière. Hier kunnen deelnemers zich ontwikkelen tot het toelatingsniveau voor een conservatorium. Alle orkesten repeteren wekelijks en geven diverse optredens per jaar. Daarnaast streeft Benjamin Britten Orkesten ernaar om jaarlijks in een productie samen te werken met een andere podiumdiscipline (dans, opera, theater, videokunst, cross-over en fusion). Stichting Benjamin Britten Orkesten organiseert ook het Britten Concours, een jaarlijks concours in Oost-Nederland voor jonge strijkers in samenwerking met het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Met haar Britten Academie vergroot de stichting de kennis over talentontwikkeling van jonge strijkers en treedt het op als partner voor conservatoria en vakdocenten.

Op zaterdag 5 september geeft het Britten Jeugd Strijkorkest twee concerten op Landgoed Windesheim in Zwolle. Meer info: www.hetbritten.nl.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren