Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Brief ‘Rijksveiligheidsdienst’ is niet echt

Zwolle – De brief van de ‘Rijksveiligheidsdienst’, die zaterdag ook bij veel huizen in Zwolle op de mat viel, is niet echt. Dit meldt de AIVD op haar website. In de brief lijkt het of de AIVD de bewoners vraagt om een relay te laten plaatsen in het thuisnetwerk zodat het grootschalig onderscheppen van communicatie door de geheime diensten eenvoudiger gemaakt kan worden. De AIVD benadrukt op haar website dat de ‘Rijksveiligheidsdienst’ niet bestaat en dat de brief ook niet is verstuurd door de AIVD of door een ander onderdeel binnen de Rijksoverheid. “De ‘Rijksveiligheidsdienst’ is een verzinsel”, aldus de AIVD.

 

Impact ‘Sleepwet’ op privacy burgers

De brief is dus niet van de Rijksveiligheidsdienst maar van de organisatie Bits of Freedom. De organisatie wil Nederlanders bewust maken van de impact van de zogenaamde ‘Sleepwet’ op hun privacy. In deze vernieuwde wet, officieel de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten,  krijgen de AIVD (Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst) en de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) een uitbreiding van de middelen die ze mogen inzetten. Zo kan er een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Dit betekent dat een hele wijk afgeluisterd kan worden wanneer er een verdacht persoon in woont. Verder mogen alle geautomatiseerde apparaten gehackt worden, zoals telefoon, computer of smart-tv.

Bescherming tegen terrorisme en cyberaanvallen

De vernieuwde wet is op 11 juli 2017 aangenomen door de Eerste Kamer en wordt op 1 januari  2018 van kracht. De gemoderniseerde wet is er gekomen zodat de overheid haar taak op het gebied van veiligheid in een steeds innovatievere samenleving beter kan uitvoeren. Het gaat dan om de nationale veiligheid en het bijdragen aan de internationale rechtsorde, waaronder bijvoorbeeld de bescherming tegen terrorisme, de bescherming van het high tech bedrijfsleven en de overheid tegen cyberaanvallen.

Raadgevend referendum

In maart 2018 komt er een raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). Dit referendum is opgestart door vijf studenten van de Universiteit in Amsterdam en wordt ondersteund door vele  organisaties als Amnesty International, Radar en ROOD de jongerenafdeling van de SP.

Kieswijzer ‘Sleepwet’

Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen mogen alle stemgerechtigde Nederlanders ook een  stem uitbrengen over deze vernieuwde wet. Op de website van de AIVD is meer informatie te vinden over de nieuwe wet. Op de website van Bits of Freedom kunnen kiezers een kieswijzer invullen om meer te weten te komen over de wet en de impact.  Omdat het gaat om een raadgevend referendum kan de regering de uitslag hiervan alsnog naast zich neerleggen.

Kieswijzer over Sleepwet

Gerelateerde artikelen

Back to top button