112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Brandweerchauffeurs van Brandweer IJsselland starten met nieuw programma

Zwolle – Vanaf dinsdag 6 april starten de brandweerchauffeurs van Brandweer IJsselland met een nieuw programma: de Brandweerrijschool. Een onderdeel van het programma is de praktijkles, waarin de chauffeur oefent op het rijden met sirene en zwaailichten.

De praktijklessen starten vanaf de kazerne in Raalte en Zwolle. Het kan dus voorkomen dat er een brandweerauto voorbij komt met sirenes en zwaailichten, terwijl er geen incident is.

Als brandweerchauffeur heb je één doel: met het brandweervoertuig verantwoord en veilig aankomen op de plaats van het incident. Om de kennis en kunde bij te houden is bijscholing erg belangrijk. De Brandweerrijschool is een initiatief van zes veiligheidsregio’s uit District Oost, samen met Brandweeropleidingen BOGO. Het programma duurt vier jaar en in dat programma wordt jaarlijks getoetst op actuele wet- en regelgeving. Een ander belangrijk onderdeel is de jaarlijkse praktijkles. Tenslotte worden situaties die in de praktijk moeilijk te trainen zijn, met behulp van een rijsimulator geoefend.

Het is niet zichtbaar wanneer een chauffeur aan het oefenen is of daadwerkelijk onderweg is naar een incident. Daarom is het belangrijk om altijd op de juiste manier te reageren als er een brandweerauto met sirene en zwaailichten aankomt: – Blijf kalm en rustig. – Laat de brandweerauto zoveel mogelijk zelf zijn weg zoeken. – Kijk naar de mogelijkheden om ruimte te maken, wijk alleen uit als het kan. – Rijd je op een rotonde? Blijf dan op de rotonde rijden tot de brandweerauto de rotonde verlaten heeft. – Kies wat je gaat doen en blijf bij die keuze; Overtreed geen verkeersregels.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button