112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Brandweer Zwolle staat stil bij omgekomen brandweercollega’s

Foto's © Peter Denekamp / video © Hugo Jansen

Zwolle / Schaarsbergen – Zaterdag herdacht brandweer Nederland 97 brandweerlieden die zijn omgekomen tijdens of door hun werk voor de brandweer. In Schaarsbergen kwamen, net als ieder jaar op de derde zaterdag in juni, tweehonderd nabestaanden en brandweerlieden bijeen. In Zwolle vond een korte ceremonie plaats bij de hoofdpost van de brandweer.

Bij de brandweerkazerne Zuid aan de Marweg brachten de dienstdoende bevelvoerder en de Officier van Dienst de eregroet. Hun blusploeg stelde het water-ereteken één minuut in werking om klokslag één uur ’s middags. Dit ereteken wordt gevormd door een blusvoertuig waarvan de waterstralen elkaar kruisen. Op beide Zwolse brandweerkazernes hing zaterdagmiddag de brandweervlag tussen twaalf en drie uur halfstok.

Bij het nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen verzorgde de Zwolse pianist Hans Janssen de muzikale omlijsting tijdens de landelijke herdenking. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid sprak tijdens de plechtigheid: “Ik besef me eens te meer dat brandweerman- of vrouw veel meer is dan een beroep. Brandweerman- of vrouw word je niet, maar dat ben je. En dat terwijl het werk letterlijk levensgevaarlijk kan zijn. Daarvan zijn we ons vandaag extra bewust.”

Als het noodlot toeslaat

Bevelvoerder Lodewijk van brandweer Zwolle vind het belangrijk dat zijn eigen manschappen hiervan bewust zijn. “De nationale herdenking is er niet voor niets. Ons vak is een prachtig en veelzijdig vak maar we moeten blijven beseffen hoe noodlottig het brandweerwerk kan zijn,” vertelt Lodewijk. “We nemen dagelijks afscheid van partner of gezin en staan er niet altijd bij stil dat je misschien nooit meer thuiskomt van je werk.”

Dat het noodlot soms toeslaat weet brandweer Zwolle maar al te goed. Op 21 januari 1992 kwamen twee brandweermannen om het leven tijdens het nablussen van een winkelbrand in de Diezerstraat. In het pand waar nu Barista Cafe Zwolle is gevestigd zat destijds Kadoshop Arcade. Op de vroege, ijskoude winterochtend woedde er een uitslaande brand in de cadeauwinkel. De Zwolse brandweer schaalde snel op naar grote brand en drie uur later hadden ze de vuurzee onder controle.

tekst gaat verder onder de foto

Een sober herdenkingsteken aan de wand in de brandweerkazerne aan de Marsweg voor brandweermannen B. A. T. Offenberg en F. C. Kroes. Opdat zij nooit  vergeten worden.

Brandweerlieden begonnen vanaf ongeveer acht uur met het nablussen van het winkelpand. Tegen half elf in de ochtend wordt er als een donderslag bij heldere hemel een radicale streep gezet door de levens van twee Zwolse brandweerlieden. Door het instorten van de balken en vloeren van de eerste en tweede verdieping van de winkel raken vier brandweerlieden bedolven onder het puin. Twee brandweermannen raken hierdoor gewond. De brandwachten eerste klasse B. A. T. Offenberg en F. C. Kroes overleven het niet.

De dienstdoende blusploeg vormde met twee blusstralen het water-ereteken voor de kazerne.

Bevelvoerder Lodewijk en officier van dienst Ten Hoopen brachten de eregroet tijdens de herdenkingsceremonie.

Tussen twaalf en drie uur ’s middags hing de brandweervlag bij beide Zwolse kazernes halfstok.
Back to top button