Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hier zitten de eikenprocessierupsen in Zwolle

Warmte zorgt meer eikenprocessierupsen

Zwolle – De hoge temperaturen de afgelopen weken heeft gezorgd voor veel eikenprocessierupsen. Op veel plaatsen in het land zijn de rupsen aangetroffen. In Zwolle worden ze met name in Zuid gesignaleerd. In totaal zijn er voor Zwolle op de website jeukrups.nl 15 meldingen binnengekomen. Landelijk gaat het om 1700 meldingen in twee maand tijd.

De rupsen met brandharen geven na contact klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen.Doordat de rupsen laag in de bomen zitten, neemt de kans op contact met brandharen toe. De overlast zal het grootst zijn vanaf begin juni en aanhouden tot in juli.

Eén processierups heeft wel 700.000 brandharen

Waar zit de eikenprocessierups precies?

De website jeukrups.nl houdt meldingen over de eikenprocessierups bij op haar website. Onderstaande kaart geeft voor heel Nederland weer welke meldingen er de afgelopen periode zijn binnengekomen. Bron: dataplatform.nl. Zoom in op de kaart door de plus aan te clicken. Door op een ‘marker’te gaan staan kan de specifieke melding ook worden ingelezen.

 

Klachten

Eén processierups heeft wel 700.000 brandharen. Deze haartjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Ze komen gemakkelijk in je huid, in je ogen en zelfs in je longen. Je kunt dan last krijgen van jeuk en huiduitslag. Soms krijg je ook rode, geïrriteerde ogen. Verder kun je klachten krijgen die lijken op een verkoudheid. Al deze klachten krijg je binnen een paar uur.

Wat kun je zelf doen?

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 °C).

Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Als de eikenprocessierups in uw woonomgeving voorkomt probeer te voorkomen dat brandharen of nesten de woning binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat geen speelgoed buiten liggen. Houd er rekening mee dat op plaatsen waar eikenprocessierupsen aanwezig waren de brandharen nog geruime tijd (6-8 jaar) voor ongemak kunnen zorgen.

Direct melden

Heeft u een eikenprocessierups gezien in de openbare ruimte? Meld dit dan direct bij de gemeente. Dit kan digitaal of telefonisch via 14038. De gemeente onderneemt actie zodat de overlast zoveel mogelijk beperkt blijft. Voor rupsen op uw eigen terrein kunt u een aannemer inhuren. Via de website www.jeukrups.nl worden ook meldingen verzameld. Deze organisatie brengt de landelijke verspreiding in kaart.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button