Kunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Verslag: Rondetafelgesprek Zwolse gemeenteraad over de Zomerkermis

Zwolle – Maandagavond 8 januari waren diverse woordvoerders van de Zwolse politieke fracties bijeen in de TaKzaal van het gemeentehuis om te spreken met belanghebbenden en deskundigen over de Zwolse Zomerkermis.

Medesprekers waren: Atze Lubach, voorzitter kermisbond BOVAK, Freek Terpstra, kermisexploitant, Henry van der Veer, indiener petitie zomerkermis, Dennis Kaatman, voorzitter KHN Zwolle, Anne Riemersma, innenstadmanager Zwolle Fonds, Ingrid Petiet, omwonende park Wezenlanden, Nikos Giannios, veiligheidscoördinator politie, Dhr. Koolen, secretaris Koninlijke Horeca, Wubbe-Jan Wieske, stadsdeelmanager gemeente Zwolle, en Iskander Tuqan, adviseur gemeente Zwolle.

Toekomst van de zomerkermis

Het doel van de gesprekken was om informatie in te winnen hoe in de toekomst om te gaan met de Zomerkermis en te zorgen dat deze in het vervolg succesvol verloopt. Op dit moment is de zomerkermis gepland (al sinds 2020) in het Weezenlandenpark in plaats van in de binnenstad. Deze locatie zorgt voor te weinig inkomsten bij de kermisexploitanten. Ook klagen veel mensen dat de kermis daar doodsaai is.

Vanwege corona is de kermis al verhuisd naar het Weezenlandenpark, maar ook de schaarse ruimte in de binnenstad en de inkomstenderving tijdens de kermisdagen voor de horeca in de binnenstad is een reden dat opnieuw gekozen is voor het Weezenlandenpark. Een uitgebreid onderzoek van de gemeente heeft aan de basis gelegen van deze beslising. Ook de politie heeft een voorkeur voor het Weezenlandenpark, omdat daar de veiligheid gemakkelijker te waarborgen is. De meesprekers namens de gemeente benadrukken dat de onderzoeken breed en zorgvuldig zijn gedaan.

Weerstand kermisexploitanten

De meesprekers namens de kermissen staan allereerst met hun hakken in het zand, omdat volgens hen de sfeer in de binnenstad voor een veel betere kermis zorgt. Ook vinden zij dat het al aanwezige publiek in de binnenstad voor extra aanloop zorgt. Het aantal mensen en sfeer in de binnenstad, evenals de verdiensten, komen zeer tekort in het Weezenlandenpark.

Na wat overleg, en het aandragen van perspectief en suggesties, komen de partijen dichter bij elkaar. Zo is uitgelegd dat de binnenstad echt aan het veranderen is, en dat kermis dus om meerdere reden lastig wordt in de binnenstad. Het plan is om aanpalende evenementen en meer marketing en gemeentelijke gelden te gebruiken voor de nieuwe zomerkermis, om deze uit het slop te trekken. Het idee is, om er een feestweek of zogenaamd top-event van te maken.

Feestweek of Top-Event

Dan moet er een podium bij komen en catering, of een festival waarbij de kermis op de looproute ligt. Na wat tegensputteren gaan de kermisexploitanten akkoord en willen ze het gaan proberen. Temeer daar een kermis altijd vroeg van te voren gepland moet worden. En het besluit om het ’t komende jaar weer in het Weezenlandenpark te laten plaatsvinden is al genomen. Er wordt besloten om elkaar op te zoeken, en snel voortvarende plannen te maken. Een extra zetje dus voor deze mooie Zwolse traditie, aldus de sprekers deze avond.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te zien. Tevens zijn hier de agenda en de stukken te bekijken. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button