Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

SOOZ: ‘Afvalstoffenheffing gaat studentenhuizen hard raken’

Zwolle – De Zwolse gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over de plannen om de afvalstoffenheffing anders vorm te geven. Hierbij betaal je als inwoner niet langer een vast bedrag, maar worden de kosten per afvallozing doorberekend.

Eén afvalpasje

Lokale studentenorganisatie SOOZ noemt het een goed voornemen van de gemeente, maar maakt zich ook zorgen om de impact hiervan op Zwolse studenten. Voorzitter van SOOZ Arnold van Balen: “Doordat studenten een meerpersoonshuishouden zijn, maar individueel leven zullen ze door de huidige plannen oneerlijk belast worden.” Dit komt doordat studenten in een studentenhuis gezamenlijk één afvalpasje delen.”

Utopie

“In een utopie gaan de studenten netjes turven hoe vaak ze het pasje gebruiken om de container te openen. Helaas is dit niet hoe het in de realiteit werkt. Met al de torenhoge schuld die de studenten te wachten staat, is het erg verleidelijk om je turfjes “vergeten” op te schrijven. Waardoor de kosten neer komen op alle huisgenoten. Studentenhuizen zijn nou eenmaal geen vrolijk gezin, ze zijn al lang blij met een woonruimte in de overbelaste markt. Klagen of hoge standaarden aan je huisgenoten stellen durven vele studenten niet meer aan.”

Het SOOZ begrijpt de technische problematiek en moeilijkheden van de verschillende al aangedragen oplossingen. Van Balen benadrukt echter dat er met de huidige plannen te veel risico’s zijn op problemen binnen de studentenhuizen in Zwolle.

Nog voor het Raadsplein waar de gemeenteraad een besluit moet nemen over de plannen, heeft SOOZ een kennismaking gepland met onder andere Wethouder Guldemond. In dat gesprek zullen zij de zorgen van de Zwolse studenten benadrukken. Daarnaast roept SOOZ de gemeenteraad op om nog niet in te stemmen met de huidige plannen. “Laten we vooraf zorgen dat de regelingen goed in elkaar steken en uitgevoerd kunnen worden, in plaats van achteraf puinruimen.” aldus voorzitter van Balen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button