Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Boeiende boeien drijven in de Zwolse grachten

Zwolle – Op zaterdag 30 juli zijn vier opvallende boeien geplaatst in de Zwolse grachten. De bijzondere, drijvende objecten zijn een nieuw project van de stichting Groeten uit Zwolle. De Boeien maken de stadsgracht leuker om te bezoeken, maar dragen ook bij aan bewustwording; je bent namelijk niet alleen op de gracht.

Op elke boei zit een Zwollenaar. Dat wil zeggen: een Zwollenaar die geprint is met een 3D-printer. De Zwollenaar op de boei vertelt een persoonlijk verhaal dat te beluisteren is via een QR-code op je telefoon. De boeien vestigen de aandacht op dat waar Zwolle trots op is: haar inwoners, positief samenleven en klaarstaan voor elkaar. Je bent niet alleen, we hebben allemaal een bijzonder verhaal te vertellen.

Drukte op grachten

De reden dat Groeten uit Zwolle dit project startte, is omdat het de afgelopen jaren steeds drukker werd op de Zwolse grachten. Zwollenaren en toeristen genieten meer van deze natuurlijke, openbare ruimte. Maar door de drukte op het water zitten bootjesvaarder en omwonenden ook steeds meer in elkaars vaarwater. Dit leidt op sommige plekken op de gracht, zeker als het warm en zonnig is, tot veel drukte en geluidsoverlast.

De drijvende campagne Boeien Zwolle is een creatief en positief project dat ervoor zorgt dat bootjesvaarders meer varen, minder zullen klonteren en zich ook bewustworden van de omgeving. Door de vier opvallende boeien op verschillende plekken in de gracht worden bootjesvaarders uitgenodigd tot meer varen en meer luisteren.

Testperiode

Deze zomer is een testperiode voor project Boeien Zwolle. Het uiteindelijke doel is negen boeiende Zwollenaren zo’n bijzonder podium te bieden.

Op deze eerste vier boeien zitten veteraan Sebastiaan van den Berg, muzikant Reinder van Raalte, stadsdichter Sarah Lucassen en boeiende Zwollenaar Yvonne Wijnacker. Wie er in het komende Hanzejaar op de nieuwe vijf boeien komen te zitten, is nog niet besloten.

100 procent Zwolse productie

Het Zwolse project is op de (hergebruikte) boeien na een volledige zwolse productie. Zo had Fiberneering een belangrijke rol in de tot standkoming van het project. Dit jonge bedrijf gevestigt op het Polymer Science Park produceerde niet alleen de 3D-print, ze dachten ook mee om het project circulair en duurzaam te maken. Verder heeft de gemeente het expirimentele idee omarmd en mede mogelijk gemaakt.

Positief samenleven en klaar staan voor elkaar betekent ook dat Zwolle een gezonde en duurzame stad wordt. Bij de productie van de boeien wordt daarom geëxperimenteerd met verschillende materialen en toepassingen zodat ze in de toekomst zo circulair en duurzaam mogelijk geproduceerd en hergebruikt kunnen worden. Dat voorkomt problemen van vervuiling en afval.

Meer weten over dit boeiende project: www.boeienzwolle.nl Wil je de verhalen horen? Vaar een rondje over of langs de grachten. Mooie tocht!

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button