BinnenstadEconomieNieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Brandbrief: ‘Fatbikes en scooters racen door winkelstraat, gevaar voor voetgangers’

Zwolle – Ondernemers van de Roggenstraat in Zwolle luiden de noodklok over de onveilige situatie voor voetgangers in hun winkelstraat. In een brandbrief aan het college van B&W en de gemeenteraad dringen zij aan op onmiddellijke maatregelen om de veiligheid van het winkelend publiek te waarborgen.

De brief, ondertekend door diverse winkels zoals Scapino en Frietwinkel ’t Bakhuus, beschrijft de dagelijkse gevaarlijke situaties door scooters, (opgevoerde) fatbikes en fietsers die de Roggenstraat als racebaan gebruiken. “De snelheid waarmee er wordt gereden is dusdanig gevaarlijk dat het onverantwoord is om dit te gedogen,” aldus de ondernemers.

Gezinnen met jonge kinderen

“De Roggenstraat staat bekend als een smalle, gezellige winkelstraat die vooral populair is bij dames en gezinnen met jonge kinderen.”, stellen de briefschrijvers. “De laatste maanden is de diversiteit aan winkels toegenomen, met onder andere winkels voor sieraden, een nagelstudio’s, sportartikelen en kinderkleding. Hierdoor is de straat aantrekkelijker gemaakt voor gezinnen.”

Na 12.00 uur racebaan

Ondanks dat fietsen na 12.00 uur verboden is, racen jongeren na schooltijd massaal door de straat. Bij een steekproef van de winkeliers, bleken op piekmomenten meer dan 50 fietsers, scooters en fatbikes per uur de straat onveilig te maken. Dit zorgt voor irritatie en gevaarlijke situaties voor voetgangers, vooral voor ouders met kinderwagens die de scooters en fietsers moeten ontwijken.

Onlangs ontstond nog ruzie tussen een ondernemer en een fietser met de nodige dreigementen richting de ondernemer

 

Handhaving en maatregelen

Ondernemers proberen zelf de situatie te verbeteren door fietsers aan te spreken, maar dit leidt vaak tot grimmige reacties en zelfs dreigementen. “De scooters kunnen we nagenoeg niet aanspreken omdat ze te hard rijden. Onlangs ontstond nog ruzie tussen een ondernemer en een fietser met de nodige dreigementen richting de ondernemer omdat hij de fietsers aangaf dat er niet gefietst mag worden. ”

De ondernemers vinden dat handhaving niet hun taak is, maar dat van de gemeente. “Ondanks eerdere meldingen aan de gemeente, is er geen verbetering zichtbaar en ontbreekt elke vorm van handhaving.”

Ze roepen de gemeenteraad dan ook op om de brief te bespreken en met verbetervoorstellen te komen om de veiligheid in de straat te verbeteren.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren