KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Bram van Ojik geeft verkiezingscampagne richting

GroenLinks Zwolle bij elkaar in Academiehuis De Grote Kerk

Zwolle – In een stemmige ambiance sprak Bram van Ojik, oud tweede kamerlid en fractievoorzitter van GroenLinks, verzamelde leden van GroenLinks uit de regio toe. Vanuit zijn ervaring keek hij verder naar de toekomst van de partij en van Nederland.

Verbinding groen en links

Hij benadrukte dat al sinds de oprichting van de partij in 1989 er de verbinding is gezocht door de partij tussen het groene en het linkse karakter. Redding van de planeet zou moeten samengaan met nationale en internationale solidariteit. Zodat niemand buiten de boot valt en iedereen aan de duurzaamheidstransitie kan deelnemen. Ook de pogingen van Jesse Klaver om (voor corona in ieder geval) om een beweging te maken van de partij vindt hij nog steeds opportuun. Dat was tevens bij de oprichting een discussie, daarom is het woord partij niet opgenomen in de partijnaam.

Wat Bram ook belangrijk vindt, is dat mensen betrokken worden bij de politiek. Iedereen zou zijn zegje moeten kunnen doen. Zo heeft Jesse Klaver onder andere kantinegesprekken gevoerd met mensen uit onderwijs, politie en zorg. Dat zou nu na corona weer moeten worden opgepakt. In het publiek zaten ook enkele mensen die deze verbinding met Zwollenaren zoeken. Bram was daar zeer over te spreken.

Strenger tegen rechts

Ook vanuit het publiek kwamen vragen of GroenLinks niet te lief en aardig is, of te idealistisch. Dat vond Bram niet. Vanuit deze vragen wil men strakker tegen rechts zijn, omdat deze het klimaatbeleid volstrekt verkwanselen, bijvoorbeeld Rutte met zijn uitspraak dat barbequen mogelijk moet blijven. Rechts sluit te veel aan bij wat mensen willen horen, en te weinig bij wat noodzakelijk is. GroenLinks wil volgens zijn partijprogramma zeven verschillende milieubelastingen invoeren, maar armere mensen willen zij daarbij compenseren.

Een ander iemand in het publiek vertelde dat het nodig is dat mensen kleine, behapbare stappen moeten kunnen zetten om het milieu te verbeteren. In acht jaar tijd moet de uitstoot van CO2 niet hoger dan 1,5 graden Celsius opleveren. In het tempo dat wij nu gaan, is dat al niet meer haalbaar.

Ook was er iemand zeer verontwaardigd dat Bram van Ojik in zijn toespraak het nieuwste rapport van de gezamenlijke milieubewegingen en de verschillende progressieve politieke partijen niet meenam in zijn betoog. Dit is het rapport Duurzame Bouwstenen, dat in april van dit jaar is uitgebracht. Bram zei daarop dat we niet steeds moeten proberen onszelf te vernieuwen, want dan ben je zo bezig met jezelf. Het gaat hier in tegendeel om de aarde. Gesprekken voeren is hierbij heel belangrijk.

Raadslid Margriet Leest, die Bram van Ojik heeft uitgenodigd, was zeer tevreden over de avond. “Dit is precies wat ik wilde, interactief, interessant en kritisch met vragen uit het publiek.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren