Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Boswachters en ecologen uit België en Zuid-Nederland ontdekken stadsotters in Zwolle

Zwolle – Maandag bracht een groep van zo’n 20 Belgische en 18 Nederlandse boswachters en ecologen een bezoek aan Zwolle als onderdeel van een uitgebreid otterweekend. De otter heeft zich vanuit de Weerribben-Wieden verspreid over Nederland. Het succesverhaal van deze terugkeer naar onze wateren heeft ook de interesse gewekt van Belgische natuurorganisaties, die graag wilden leren van de Nederlandse ervaringen. Eén van de onderdelen van het weekend was een excursie over hoe ze de otters in stedelijke omgevingen kunnen verwelkomen en beschermen. Zwolle heeft veel ervaring op dit gebied.

Johan Spinder, ottercoördinator bij de Zoogdiervereniging, leidde de groep door de stad Zwolle om hen kennis te laten maken met de aanwezigheid van otters in de stadsgracht. Hij vertelde: “Hier hebben we in de winter op een wildcamera vier otters gezien, waaronder een moeder met haar jongen. Die jonge otters speelden ’s nachts met een bal op een surfplank. De surfplank lag naast een historisch binnenvaartschip tegen de kade aan en het had ook nog gesneeuwd.”

© rtv focus zwolle

Na de Thorbeckegracht gin de groep verder naar het Rodetorenplein. “Hier is in juni 2022 een jonge otter onderkoeld aangetroffen”, vertelt Spinder al wijzend op de foto van de baby-otter. “Dit jong is toen opgevangen en verzorgd door de Fûgelhelling in Friesland en later uitgezet in de Biesbosch.” De groep ecologen en boswachters waren zeer geïnteresseerd in de verhalen over de stadsotters.

Johan Spinder laat de groep foto’s zien © rtv focus zwolle . Bovenste foto: jonge otter die in de Biesbosch is uitgezet, onder: de jonge otters die speelden op de surfplank in de stadsgracht terwijl er sneeuw lag. 

De tour eindigde op de Eekwal, waar 38 man in de tuin van een bewoner konden zien waar otters regelmatig werden waargenomen. De ottercoördinator vervolgde: “Op deze locatie hebben bewoners meerdere keren otters gezien, ze liepen daar gewoon door de tuin.” Onderzoeker Lidewij van Disbergen presenteerde hier het onderzoek ‘De Stadsotter’ en toonde op een kaart de locaties waar otters zijn gespot in de regio, samen met de plekken waar faunavoorzieningen zijn getroffen.

Na een dik uur was de rondleiding voorbij en ging de groep terug naar hun hotel. Die avond even geen otter op het programma, maar de Rode Duivels. Want dat is natuurlijk ook belangrijk!

© rtv focus zwolle

Het gaat nog steeds niet goed met de otter in België. Vroeger kwam hij overal voor, maar in de jaren ’90 stierf hij uit. In 2012 werden plotseling op twee plaatsen weer otters gezien. Met financiële steun van Europa hopen de Belgen dat de otter in België weer meer leefruimte krijgt. Het otterweekend moest bijdragen aan het verkrijgen van meer kennis op dit gebied. De groep gaat zorgen voor uitbreiding van de otterpopulatie vanuit het Zuiden (Bieschbosch) richting België.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren