BluesworldRadio

Bobby Blue Bland en Canned Heat op Radio Focus

Bluesworld Studio, disndagavond 20.00 - 22.00 uur

Zwolle – Nadat vorige week de Mississippi Kings een wervelend live-optreden verzorgden vanuit Grand Café Milligers, is het deze week weer iets rustiger aan doen. In Bluesworld Studio staan zo als altijd twee bluesartiesten centraal. In het eerste uur aandacht voor de in 2013 overleden Bobby Blue Bland de blueszanger die zoveel funk in zijn sound stopt. In het tweede uur luisteren we naar Canned Heat. Hoewel de band nog steeds bestaat is het hart er al lang uit. Ze waren altijd al meer een liveband dan een hitmachine en samensteller Cor Bartelink heeft dan ook een aantal livenummers in de lijst gestopt uit de tijd dat Canned Heat nog een echte topband was.

Klik hier om rechtstreeks naar Radio Focus te gaan.
Bobby “Blue” Bland (1930 – 2013)

Bobby was een Amerikaanse blueszanger met veel soul in zijn sound. Zijn fluwelen, zangstem wisselt hij af met keel kliks en gegrom, dat bekend is gaan staan als de chicken-bone sound (kippenbottengeluid). In 1981 is Bland opgenomen in de  Blues Hall Of Fame, in 1982 in de Rock and Roll Hall Of Fame en in 1997 ontvangt hij een Grammy Lifetime Achievement Award.

Bland heeft slechts een korte school carrière gekend. Als jonge jonge in de jaren veertig van de vorige eeuw, hielp hij zijn moeder met katoenplukken. Bij een plaatselijke winkel maakte hij voor het eerst muziek voor een publiek, mondharmonica en speelde op een zelfbouw gitaar gemaakt van een oud perzikenblik.
Als Bland 17 is verhuist het gezin naar Memphis, daar begint Bland te zingen in gospelkoortjes en neemt ook al snel een paar singles op, die alle niet succesvol blijken te zijn.
Rond 1952 gaat Bland het leger als hij in 1953 terugkeert pakt hij zijn muzikale carriere weer op. 1n 1956 begin hij te toeren met “Junior Parker”, tegelijkertijd is hij ook de chauffeur voor Parker. Mooi detail is dat Bland ook een poosje de chauffeur voor BB King is geweest.

Blands eerste succes in de VS komt in 1957 met een nummer 1-notering voor “Farther Up the Road” op de R&B-lijst gevolgd door vele andere R&B-noteringen, waaronder “I’ll Take Care Of You”, het vaak gecoverde “Turn On Your Love Light”, “Cry, Cry, Cry” en de nummer-1-hit “I Pity The Fool” uit 1961.
In Nederland behaalt Bland pas een hitnotering met een nummer uit 1989, “Members Only”, geschreven door Larry Addison. Het nummer haalt de 29e positie in de Single-Top-100.[9] Het gelijknamige album komt tot plaats 88 in de Album-Top-100.

Canned Heat

Canned Heat is een Amerikaans blues- en boogie-band, in november 1965 opgericht door Bob “The Bear”Hite (zang) en Alan “Blind Owl” Wilson (gitaar en zang).
De naam “Canned Heat” ontleenden zij aan een in 1928 uitgebrachte blues van “Tommy Johnson” Canned Heat Blues. Een song over een alcoholicus die reddeloos verslaafd was aan het drinken van verdunde sterno een alcoholproduct in blik, gebruikt voor verwarming, ook wel in het algemeen “canned heat” genoemd.

Andere bandleden zijn:Larry “The Mole”Taylor (Bass), Henry “The Sunflower” Vestine (gitaar) en Adolfo “Fito” de la Parra (drums) (drums).
Het succes van de groep was mede te danken aan de film Woodstock, waarvan het nummer Going up the country de officieuze soundtrack is geworden en aan de wervelende show die daar bij hoorde. Ook op het Montery Pop Festival, twee jaar eerder, gooide deze band al hoge ogen. Hits zijn “On the road again” en “Let’s work together”. Canned Heat is meer een tourband dan een band die de hitlijsten verovert, wat het uitblijven van meer hits verklaart. De gitarist Harvey Mandel vervangt Henry Vestine gedurende de periode 1969-1970. In de jaren 70 zal ook Richart Hite, broer van Bob Hite, enige tijd bassist zijn van de groep.

De band trad in die tijd veel op voor de VPRO, o.a. voor het legendarische TV- en radioprogramma Piknik te Baarn en het radioprogramma Campus in Arcen. Tevens is een liveoptreden van de groep bewaard gebleven in het Concertgebouw te Amsterdam, eveneens opgenomen voor de VPRO-radio. Van deze opnames is in 2007 een CD verschenen met als spraakmakende titel Under the Dutch Skies op het label MLP.

Op 3 september 1970 1970 sterft Alan Wilson aan een overdosis, wat het hart uit de band rukt. In een wisselende samenstelling gaat de band verder. Op 5 april 1981 1981 sterft Bob ‘The Bear’ Hite tijdens de pauze van een concert. Nadat hij dacht cocaine te hebben genomen van een fan bleek het echter om heroine te gaan, even later stierf Hite aan een overdosis en het lijkt over met Canned Heat. De band gaat echter verder. Op 20 oktober 1997 1997 sterft ook Henry ‘The Sunflower’ Vestine. Desondanks bestaat Canned Heat nog steeds onder leiding van Fito de la Parra maar er wordt vooral geteerd op oud succes.

 

Playlist uur 1:
Bobby Blue Bland
Don’t Cty No More ;  Ain’t No Love In The Heart Of The City (Dreamer 1974) ; Ain’t No Sunshine When She’s Gone (Live On Beale Street 1998) ; Bobby’s Blues (Call On Me 1963) ; Fever (The Soul Of The Man 1966) ;
I Smell Trouble (Blues Consolidated 1958) ; I’m A Blues Man (Blues At Midnight 2003);Members Only (Members Only 1985) ; St. James Infirmary (Two Steps From The Blues 1962) ; That Did It (Touch Of The Blues 1967) ;
This Time I’m Gone For Good (His California Album 1973) ; Turn On Your Love Light (Here’s The Man 1969) ;
Walkin’ & Talkin’ & Singin’ The Blues (First Class Blues 1987) ; Ft. B.B. King – Driftin’ Blues (Together For The First Time ..Live 1974) ; ft. B.B. King – Everyday (I Have The Blues) (Together Again..Live 1976)

Playlist uur 2:
Canned Heat
Back To Mother Earth (Memphis Heat 1974) ; Bullfrog Blues (Reheated 1989) ; Chicken Shack (In Concert King Biscuit Flower 1995) ; Holland Boogie 1970 {VPRO Piknik, Concertgebouw Amsterdam 2007) ; I’m Her Man (Hallelujah 1969) ; Let’s Work Together (70 Concert Recorded Live In Europe 1970) ; Little Wheel (Friends In The Can 2003) ; On the Road Again (Boogie With Canned Heat 1968) ; Rockin’ With The King ; Rollin’ And Tumblin’ (S-T 1967) ; She’s Looking Good (Human Conditions 1978) ; Spoonful (Vintage Canned Heat 1970) ; Walking By Myself (Livin’ The Blues 1968) ; You Talk Too Much (Hooker & Heat 1971) ; ft. John Lee Hooker – Serves Me Right To Suffer (Live At The Fox Theater 1981)

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button