112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Boa’s Zwolle krijgen bodycam

Minder agressie en escalatie

Zwolle – De BOA’s in Zwolle worden uitgerust met een bodycam. Vanaf aankomend jaar lopen de gemeentelijke handhavers die werkzaam zijn in de openbare ruimte met zo’n filmapparaat op de borst.

Dat heeft het college van Zwolle bekend gemaakt. ‘Door de inzet van bodycams wordt het gevoel van veiligheid van de boa’s versterkt. Daarnaast kan het dragen van een camera een bijdrage leveren in de-escalatie, waardoor het aantal agressie- en geweldsdelicten kan verminderen.’, aldus het stadsbestuur.

Incidenten

Steeds meer boa’s en handhavers krijgen te maken met verbale of fysieke agressie. Ook in Zwolle zijn er de laatste jaren enkele incidenten geweest waarbij het dragen van een bodycam goed was geweest voor de-escalatie of om ingezet te worden als bewijsmateriaal van geweld. Door het gebruik van bodycams wil het college de boa’s ondersteunen in hun werkzaamheden. Daarbij is in een protocol vastgelegd wanneer de bodycam gebruikt mag worden en hoe omgegaan moet worden met de vastgelegde beelden. Bijvoorbeeld wanneer de camerabeelden mogen worden opgeslagen, hoe lang de gemaakte beelden bewaard worden, wie ze mag inzien en onder welke omstandigheden.

Naast de bodycam hebben de boa’s in Zwolle handboeien, kunnen ze via de C2000 portofoon de assistentie van elkaar en van de politie inroepen en beschikken ze over steekwerende vesten.

Het is de bedoeling dat de bodycam na een jaar wordt geëvalueerd. De exacte datum van invoering is nog niet bekend. De gemeenteraad moet het voorstel van het college nog goedkeuren.

De boa’s in Zwolle zijn niet de enige handhavers met bodycams. Ook de handhavers op de Vechtdallijnen van Arriva zijn dit jaar uitgerust met bodycams. Dit vanwege de vele incidenten met veilige landers op het traject.

 

Sanderflight, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button